Bandyfinalens projektledare: ”I år ska det kännas att det är final när man kliver av tunnelbanan”

I år vill Svenska Bandyförbundet skapa en ännu bättre finalkänsla utanför och på Tele2 Arena. Projektledaren Fanny Nikula berättar om planerna och framtiden för SM-finalen inför lördagens bandyfest.

På lördag spelas årets bandyfinal på Tele2 Arena i Stockholm. En av de som är högst ansvarig för att denna stora bandyfest blir av är bandyförbundets projektledare Fanny Nikula. Hon har varit anställd hos Svenska Bandyförbundet sedan 2012 och är för tillfället kansliansvarig, medan generalsekreteraren Marcus Norman är föräldrarledig. Som så många andra tillfällen i livet var det dock slumpartat att den sportintresserade Fanny från Åkersberga utanför Stockholm hamnade inom just bandyns värld.
– Jag fick stipendium för att spela fotboll i New York och plugga sports management, men jag drog av korsbandet i maj innan jag skulle åka på hösten. Så istället satte jag mig och googlade liknande utbildningar och hittade Sports Marketing i Båstad, en tvåårig YH-utbildning som var en svinbra utbildning med bara gästföreläsare från yrkeslivet. Sen tog jag examen i juni 2012 och såg på twitter att Bandyförbundet sökte två personer så jag sökte en tjänst och fick den. Då hade jag aldrig sett en bandymatch, utan min första var i World Cup i Sandviken i oktober det året.

Men det gick snabbt att fastna för bandyn?
– Ja, det var inte så svårt och det tror jag att fler skulle behöva lära sig. Det handlar ju mycket om att titta på hur spelarna rör sig, till skillnad från i fotboll där det är bättre att titta på bollen så det kanske skulle finnas en handbok där man lär sig var man tittar. Men det känns i alla fall klockrent för min del, jag hade nog inte blivit fotbollsproffs i alla fall, skrattar Fanny.

Det är inte så svårt att lära sig bandy och det tror jag att fler skulle behöva lära sig.

Fanny började på förbundet som koordinator med mycket administrativt ansvar men sedan dess har hon haft många olika roller, bland annat som projektledare för landslagen och finalen och just nu alltså tillfälligt kansliansvarig, tills Marcus Norman är tillbaka i augusti. Att vara ansvarig för kansliet har dock inte inneburit någon större förändring.
– Rent formellt är jag ansvarig, men alla på kansliet har tagit större ansvar för sina frågor. Stora skillnaden för mig är att jag har mer kontakt med Riksidrottsförbundet och formella saker som styrelsen. Vi har medvetet gjort så, om jag skulle gå in och peta i tävlingsverksamheten så hade nog mina kollegor tyckt det var konstigt eftersom jag bara är vikarie och normalt sett är vi jämställda.

Vad är det roligaste med att jobba på bandyförbundet?
– Jag är så otroligt insyltad i verksamheten och i min roll får jag mycket kontakt med människor. Jag tror jag hade trivts med att jobba med vilken idrott som helst och även om jag inte har haft bandyn som intresse tidigare så har det blivit mitt intresse. Jag har mycket helg- och kvällsjobb men jag tänker inte på att det är jobb eftersom det är så roligt att vara ute och träffa folk. Det är ett bra jobb!

Fokusområden till Vision 2025

Fanny NikulaSvenska Bandyförbundet arbetar just nu mot något som kallas ”Vision 2025”. I denna vision vill förbundet involvera föreningarna och har gjort det genom en stor enkät till föreningar, styrelser, distrikt, sponsorer och media. Senare har förbundet även varit ute på den så kallade ”Förbundet möter”-turnén under säsongen, där föreningarna har fått hjälpa till med att prioritera vilka områden som Vision 2025 ska ha som huvudsakliga fokusområden. De som har fått högst prio av föreningarna är föreningsutveckling, skridskokul och varumärke. Det sistnämnda är något som Fanny tycker är väldigt viktigt för bandysporten och som kommer att finnas med i Vision 2025.
– Vi måste stärka vår identitet och visa på allt bra vi gör, till exempel som att vi tar ansvar för skridskoåkningen och att vi är så välkomnande i Sverige. Sen tycker jag det är intressant att i den här enkäten har både spelare och publik fått säga sitt och det visar på samma värden. Publiken går på bandy av samma anledning som spelarna spelar och det tror jag är något unikt för bandysporten. Jag tror inte det skulle bli samma resultat i till exempel ishockey, där går nog publiken och tittar av andra skäl.

På min därefter breda fråga om vad som är bandyförbundets viktigaste uppgift svarade Fanny på ett sätt som kan låta pessimistiskt men som jag inser väl sammanfattar vad bandyns framtid handlar om.
– Rent krasst är det inte att krympa mer, vi måste lyckas behålla fler, rekrytera fler och bygga fler hallar. Vi får inte bli mindre på något plan, åskådarmässigt, utövarantal, isytor och föreningar. Det är ju det vi jobbar mycket med att utveckla.

Folk är inte dumma för att de kritiserar, det kanske är befogat ibland men vi måste bli bättre på att kommunicera också.

Alla förbund inom alla idrotter är utsatta för mycket kritik och Svenska Bandyförbundet är inget undantag. Oavsett vilka förändringar som genomförs eller beslut som tas finns det någon eller några som inte håller med och som gärna berättar om det i olika forum. Fanny berättar om att förbundet har satsat mycket på att bli bättre på att kommunicera och förklara varför saker och ting händer på ett visst sätt, både för att förebygga och hantera kritiken som verkar vara oundviklig.
– Det är mångas stora intresse och idrotten berör verkligen och så tror jag det alltid har varit, även före sociala medier. Det är nog lätt att skylla på förbundet, eller ”Svenskan” som många säger, det blir någons fel att något man inte tycker om händer. Men folk är inte dumma för att de kritiserar, det kanske är befogat ibland men vi måste bli bättre på att kommunicera också och jag tycker vi har blivit mer benägna att svara och har en högre servicenivå än tidigare.

Ser du det som ett problem att ni får kritik?
– Nej, verkligen inte, jag tycker det är fantastiskt att det är ett sånt engagemang och det vill vi att det ska vara, för utan vår publik är vi ingenting. Om vi har gjort fel, är det ju ett problem i sig.

Ett exempel där Svenska Bandyförbundet har fått mycket kritik på senare tid är tv-rättigheterna. Årets säsong är den andra utan någon tv-kanal som sänder hela säsongen, efter att TV4 tidigare satsade hårt på bandyn. SVT har sänt sporadiskt under säsongen men kommit i gång till slutspelet och här berättar Fanny att det är många som har synpunkter på förbundet och tv-bolagen.
– TV är en fråga vi får hela tiden, folk undrar varför säljer vi inte bara? Men hade vi kunnat sälja till någon som vill sända så hade vi så klart gjort det, men nu är det tyvärr inte så. På annandagen var det till exempel rekordlåga siffror och då har folk tjatat i ett år att SVT måste sända men sen tittar ingen. Är på det viset kan vi ju inte heller tjata på SVT, de sänder ju inte bandy för att vara snälla, säger Fanny Nikula.

Hemmaplan ska skapa finalkänslan utanför arenan

Nu stundar årets stora bandyhändelse när SM-finalen spelas på Tele2 Arena på lördag 19 mars. Det är andra året som finalen spelas på Tele2 efter två säsonger på Friends Arena. Till det här året har Bandyförbundet arbetat för att skapa en finalkänsla utanför arenan, något man upplevde saknades förra året och kanske egentligen ända sedan SM-finalen lämnade Uppsala efter finalen 2012.
– Det finns så otroligt mycket att göra i den här staden en lördag, så tyvärr försvinner bandyn i bruset av allt annat i Stockholm. Därför är det viktigt att det ska kännas att det är bandyfinal direkt när man kliver av tunnelbanan vid Globen. Så den stora nyheten i år är det vi kallar för ”Hemmaplan” som kommer att vara på Globentorget precis utanför Tele2 Arena. Där har vi involverat alla elitserieföreningar på herrsidan där alla kommer ha ett tält. Alla kommer ha någon form av aktivering i sina tält och där kommer även två av våra största sponsorer Svenska Spel och Scandic att visa upp sig. Tanken är att man ska kunna spendera en hel dag där utan att ha tråkigt och kommer man från till exempel Vetlanda ska man kunna gå till deras tält och hitta likasinnade.

Finalhelgens tre SM-finaler på Tele2 Arena

Fredag 18 mars
19:00 – J20
Vetlanda BK – Edsbyns IF

Lördag 19 mars
11:00 – Damer
AIK – Kareby IS

16:00 – Herrar
Västerås SK – Villa Lidköping BK

Är det Uppsala-känslan ni vill försöka få tillbaka?
– Alla utvärderingar vi har gjort, och det har vi fattat också, visar på att Uppsala-känslan har försvunnit. Men jag tror också vi måste kunna erbjuda något mer för att man ska åka från Vetlanda eller Edsbyn och betala två hotellnätter, resa och käk, det är några tusen som går på en finalhelg. Därför måste vi göra ett attraktivare erbjudande utan att gå mot hockeyn med matchupplevelser, för bandypubliken vill trots allt se bandy. Bandypubliken vill inte ha ett Super Bowl som kanske var vår tanke när vi flyttade till Friends, men däremot måste det vara något mer än bara tre matcher i 2×45 minuter under en helg. Kanske bygga en Stockholmskänsla när Uppsalakänslan är borta.

Vi måste kunna erbjuda något mer för att man ska åka från Vetlanda eller Edsbyn och betala två hotellnätter, resa och käk.

Förra årets final på Tele2 Arena mellan Västerås och Sandviken sågs av endast 15 877 åskådare, vilket var den lägsta publiksiffran för en final på 20 år. Fanny Nikula hymlar inte med att det var en besvikelse, men menar att man också måste ge finalen tid.
– Det är klart det var en besvikelse, men om man tänker på at finalen gick 20 år i Uppsala så var det först de sista fem åren som man etablerade ett publiksnitt på över 20 000 åskådare. Det tar tid att bygga en tradition, men det är klart att det var en besvikelse, särskilt efter första året på Friends när det kom 38 000.

Jag tänker ibland att vi inom bandyn snabbt blev bortskämda efter en final med 38 000 åskådare, helt plötsligt är publiksiffror i samma nivå som i Uppsala inte tillräckligt bra längre. Tror du bandyn blev bortskämd av den finalen 2013?
– Du kan ha rätt, för 15 000 är ju en bra publiksiffra för att vara bandy, men på en stor arena känns det ju tomt. Därför tror vi mycket på vårt föreningserbjudande, där föreningar fick köpa biljetter för 250 kr styck men kan få plats som kostar 650 kr, beroende på hur mycket vi har sålt. På så vis kommer vi kunna fylla ut läktare 1 och då kommer stämningen att bli mycket bättre.

Bandyförbundet och Tele2 Arena har avtal med varandra om ytterligare minst en final, alltså även över 2017. Efter det första året handlar det nu om att hitta en rutin och metod som lönar sig ekonomiskt och som får publiken att börja känna att finalen är mer attraktiv igen. Fanny menar att finalen har en stor potential i att rekrytera publik i Stockholm och att arrangemang som det utanför arenan kan börja bygga en större publik för SM-finalen igen.
– 20 000 hoppas jag verkligen på. 20 000 tycker jag vi ska lyckas med och jag vet att Hemmaplan kommer att bli bra, så det kanske sen kan locka publik nästa år, om folk kan känna att finalen verkligen är på gång igen.

Damerna tillbaka på samma dag som herrarna

En annan nyhet detta år är att damernas final är tillbaka på samma dag som herrarnas och spelar klockan 11 på lördag. Förra året spelade damerna dagen innan herrarna och istället spelades en bronsmatch före herrfinalen, en bronsmatch som bara blev ettårig.
– Jag tycker det är jättekul att damerna spelar samma dag, det vill de själva och jag hoppas det kan bli mycket folk på matchen. Det är en lördagsmatch och en helt okej tid, så ska man se herrfinalen hinner man se damfinalen också nästan varifrån man än ska åka. Personligen tycker jag det är roligare att se damer än herrar, jag älskar verkligen dambandyn så jag hoppas att fler kan upptäcka den. De lägger ned lika mycket tid som herrarna och gör det för glädjen och sammanhållningen, bara det engagemanget gör att de förtjänar all publik i världen.

Personligen tycker jag det är roligare att se damer än herrar, jag älskar verkligen dambandyn så jag hoppas att fler kan upptäcka den.

En hektisk säsong närmar sig nu sitt slut för Fanny Nikula och Svenska Bandyförbundet. Efter Bandygalan som följer lördagens finaler kan ytterligare en SM-final läggas till handlingen, ytterligare tre föreningar har fått guldjubla på Tele2 Arena och ytterligare en säsong är historia.
– Det har varit en tajt säsong med herr-VM, dam-VM, ungdomsfinaler i Örebro och så Bandyfinalen på Tele2. Sen efter finalen hör man inte av nån på två veckor, det är verkligen påtagligt att vi jobbar utifrån en säsong. Men allt känns under kontroll inför finalen och jag känner ingen jättestress faktiskt.

Andreas Söderman och Fanny NikulaFanny och jag avslutar vår lunch i en av restaurangerna under Tele2 Arena och hon ska vidare till förbundskansliet för att hinna med ett par timmars lördagsarbete med förberedelserna inför den finalen som är så viktig för bandysporten. Den finalen som har blivit en klassiker i svensk idrott och som många har en relation till, även om man inte ens är bandyintresserad. Men även om man från början inte ens är bandyintresserad så kan ju livet faktiskt arta sig så att man till slut står där och är så pass involverad i denna sport att man är högst ansvarig för att skapa en underhållande bandyupplevelse för dig, mig och alla andra som besöker Tele2 Arena. Det är Fanny Nikula ett exempel på.

Men för projektledaren lär det inte bli mycket bandy sedd på lördag.
– Jag har nog inte sett nån final, jag satt lite förra året, kanske en kvart på herrfinalen. Jag har mest sprungit runt och släckt bränder, det händer så mycket hela tiden. Förra året ringde det tre personer samtidigt i ett dygn, det var programförsäljare som inte kom in på arenan och sen ringde de från en loge och hade ingen som serverade korv till politiker och hedersgäster. Så då fick jag springa dit och göra det. Men jag älskar det, jag älskar när det händer många saker samtidigt och det är det jag helst av allt vill göra, säger Svenska Bandyförbundets Fanny Nikula.

Fakta: Fanny Nikula

Ålder: 29 år
Roll inom bandyn: Svenska Bandyförbundets projektledare för landslag och SM-final.
Bästa bandyupplevelse: Dam-VM i USA nu i år när vi tog guld. Jag har varit med från starten när Anna Lundin och Anna Jepson kom in som ledare och vi har blivit ett så bra gäng med spelarna och ledarstaben. Vi har tragglat så mycket teori och i USA visste tjejerna exakt vad de skulle göra, allting bara flöt på. Efteråt sa tjejerna att det var så härligt att få känna sig som proffs under en vecka. Det var det absolut häftigaste när slutsignalen gick och jag sprang ut på isen. Jag hade lovat att ta bilder till Aftonbladet, men det var kört, jag var så jävla lycklig. Men det var skithäftigt, tjejerna förtjänade verkligen det när man vet hur mycket de kämpar.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se

 • Henrik Karlsson

  Hej!

  Bra repotage om en av dom som jobbar mest i det tysta för bandyn. Men en fråga jag har.
  Fanny säger detta: – TV är en fråga vi får hela tiden, folk undrar varför säljer vi inte bara? Men hade vi kunnat sälja till någon som vill sända så hade vi så klart gjort det, men nu är det tyvärr inte så. På annandagen var det till exempel rekordlåga siffror och då har folk tjatat i ett år att SVT måste sända men sen tittar ingen. Är på det viset kan vi ju inte heller tjata på SVT, de sänder ju inte bandy för att vara snälla, säger Fanny Nikula.

  Då undrar jag hur hon tänker?

  För annandagen är ju bandyns julafton och då brukar dom flesta vilja se bandyn live. Det som jag tror att den stora publiken inklusive mig vill se är fler matcher på tv. Att dom visar på annandagen är jättebra för dom som inte åker till nån match för att se den live men det är flera som åker säkert över 10 mil enkelresa bara för att se bandyn på annandagen live. I alla divisioner.

  Så som sagt, hur tänker Fanny när hon talar om detta ämne? (alltså annandagen)