Rysslandsproffset Jesper Hvornum: ”Jag är väldigt glad att jag tog chansen”

Den Skutskärfostrade försvararen Jesper Hvornum har den gångna säsongen levt proffsliv i Ryssland. Jesper berättar i en intervju om de oväntade övergångarna i hans karriär, livet i Ryssland och framtiden.

Se Jesper Hvornums egna bilder från Ryssland här!

Säsongen 2011/12 dök ett i stort sett helt nytt namn upp i backlinjen i en av Elitseriens bästa klubbar. Den då 26-årige Jesper Hvornum fick chansen i Sandviken efter att tidigare har spelat i Skutskär och tog direkt en plats i SAIK. Den säsongen var Sandviken bäst i Sverige från början till slut, vann Elitserien och sedermera även SM-finalen mot Villa Lidköping på Studenternas i Uppsala. I varenda match den säsongen spelade Jesper Hvornum försvarare och slog igenom med en osannolik debutsäsong.
– Man hade ju alltid drömt om att vara på den nivån, men jag hade egentligen inga förhoppningar om det. Jag tränade med SAIK säsongen innan och något gjorde jag väl bra så de ville ha mig, men jag var mest inställd på att se och lära och att finnas till hands den säsongen. Men sen blev det någon skada i början av säsongen och och jag fick chansen direkt. Sen blev jag kvar i laget och hela den säsongen var egentligen en enda lång saga, säger Jesper Hvornum.

Jag fick chansen direkt och hela den säsongen var egentligen en enda lång saga.

Debutsäsongen kröntes alltså med ett SM-guld i den sista finalen på Studenternas. Kommande säsong inleddes i samma stil, men när 2012/13 skulle avgöras ställdes Hvornum utanför laget. I den femte semifinalen och i SM-finalen mot Hammarby på Friends Arena fick han istället vara avbytare.
– Det var väl så klart inget man hade önskat, efter att ha spelat varje match den säsongen så fick man kliva åt sidan i den femte semifinalen. Men vad ska man göra åt saken, det är ju bara att acceptera att tränarna tog ut laget.

Efter två säsonger i SAIK tog Hvornums karriär återigen en ganska oväntad vändning, då han valde att flytta söderut och skrev på ett kontakt för två säsonger i Vetlanda BK. Där blev det slutspel första säsongen och en niondeplats andra säsongen.
– Det gick ju väldigt fort om inte annat, vi hade kontakt i en vecka och sedan åkte jag ner och på besök och kände att det var inte så mycket att fundera på. Det fanns något lockande med Vetlanda, att få komma till ett sånt lag som ville något och jag hade två riktigt bra år i Vetlanda.

Suzdalev ordnade kontakten med Start

Under dessa två år i Vetlanda blev Jesper bra vän med den ryske lagkamraten Anatoly Suzdalev och de pratade bland annat om möjligheterna för Jesper att spela i den ryska ligan. En avlägsen dröm för många spelare och kanske ännu mer avlägsen för någon som slog i genom i Elitserien som 26-åring. Suzdalev fixade dock en kontakt med den ryska klubben Start Nishny Novgorod och efter at säsongen 2014/15 tagit slut för Vetlanda åkte Hvornum över till Ryssland och provtränade i två veckor. Allting kändes bra från båda sidor och därför tog hans karriär återigen en oväntad vändning.
– Suzdalev är en god vän till mig och vi pratade några gånger om att spela i Ryssland, sen vet jag inte hur det gick till men jag tror han hade någon gammal lagkamrat som tyckte att de behövde backar och Tony sa till honom att jag var intresserad. Sen är jag väldigt tacksam att jag fick åka över och träna med dem och känna på det, det gjorde det mycket lättare så klart, säger Hvornum.

När Jesper och jag pratar via FaceTime så är det lördag och Start har dagarna innan avslutat säsongen efter två raka förluster i kvartsfinalen mot Baikal Energy. För Jesper slutade säsongen snöpligt i och med febersjukdom som stoppade honom från spel i sista matchen. Trots det snabba respasset ur slutspelet summerar Jesper en bra säsong för Start.
– Säsongen har gått upp och ner, försäsongen började bra men sen hade vi det tuffare i ryska cupen. Man ska komma ihåg att det är ett helt nytt lag, jag tror vi hade nio nyförvärv inför säsongen varav sju i startuppställningen. Sen bytte vi tränare efter jul också, så det är naturligt att det har gått upp och ner. Jag tycker ändå att vi lyckades bra och att sluta sjua i serien var ungefär målsättningen, så det var en fullt godkänd säsong. Sen gjorde vi inte våra bästa matcher i slutspelet, samtidigt som Baikal är ett väldigt bra lag.

Man tvingas göra många fler avgörande grejer här än hemma och det är aldrig tal om vila.

För hans egen del blev det en framgångsrik målmässig säsong, med elva fullträffar och en andraplats i Starts interna skytteliga. Hvornum är känd som en vass skytt på fasta situationer och det är där som målen har kommit. Omställningen till att spela i ryska ligan har dock varit stor.
– Det är klart att det har varit en stor omställning, alla vet ju att rysk bandy är otroligt offensiv så man får ju försvara så otroligt många anfall. Som back tvingas man göra många fler avgörande grejer här än hemma och det är aldrig tal om vila, för det går upp och ner hela tiden. Så det är rejält annorlunda mot att spela bandy i Sverige.

Rekommenderar fler att göra samma äventyr

För några år sedan gick det en trend i att de bästa svenska spelarna lämnade Elitserien för spel i Ryssland. Innan finanskrisen påverkade bandyn 2008 var flera av de svenska landslagsspelarna i Ryssland och även efter det har de stora namnen åkt över för en eller flera säsonger. Den här säsongen är det dock få och utöver Hvornum spelar Erik Säfström, Joel Othén (båda i Neftyanik), Anders Svensson (Vodnik) och Ilja Grachev (Baikal Energi) i Ryssland. Två av spelarna fanns visserligen med i landslaget som spelade VM tidigare under säsongen, men trenden är ändå att de största namnen väljer att stanna i Sverige. Frågan är om den utvecklingen kommer bestå och Rysslandsproffsen även i fortsättningen främst kommer vara de som åker i väg på samma sätt som Jesper Hvornum har gjort?
– Det tror jag beror helt på ur ekonomin utvecklar sig och hur kursen ser ut för rubeln. Det är inga bra siffror för den, även om det har sätt sämre ut. Det tror jag är avgörande och jag tror att många just nu inte tycker att det är värt det, samtidigt som vi har en riktigt vass Elitserie att spela i just nu.

Hur ser ekonomin ut i Start? Har du haft problem att få lönen till exempel?
– Jag vet faktiskt inte hur det ser ut, men det är ju inte som hemma. Det finns inga givna datum när man får pengar, men pengarna har hela tiden kommit. Jag tror inte det är några större problem, vi märker inget i alla fall, vi har allt vi behöver. Men man märker ju att det är tufft i landet och de flesta klubbarna har ju problem.

Jag har fått vara med om mycket, se mycket och åka runt i det här väldiga landet.

Jesper Hvornums bandyäventyr har alltså varit i staden Nizhny Novgorod, cirka 40 mil österut från Moskva. En grå rysk stad med nästan 1,5 miljoner invånare, där laget Start har ett publiksnitt på runt 2 000 åskådare, på en klassisk rysk bandyarena som tar in 20 000 åskådare. Här har Jesper levt proffsliv och fått känna på en helt annan verklighet än den hemma i Sandviken eller Vetlanda, där han kombinerade spel i Elitserien med arbete som snickare.
– Allting har ju varit väldigt annorlunda mot Sverige och allting är ju egentligen nytt, men det är ju därför jag åkte, för att få ett stort äventyr. Jag har fått vara med om mycket, se mycket och åka runt i det här väldiga landet. Sen lever jag ju ett okomplicerat liv också, vi tränar på förmiddagen och äter lunch tillsammans, sen är jag egentligen ledig resten av dagen.

Det låter som att du rekommenderar andra svenska spelare att göra samma sak?
– Absolut, jag är väldigt glad att jag tog chansen. Sen har det väl inte varit helt lätt att vara ensam svensk och jag har haft mycket dötid. Men man lär sig leva med det och efter hand har jag fått bra kompisar i laget också, så det funkar. Jag har ju min flickvän hemma i Sverige, så det har väl varit det jobbigaste att med att vara i väg, men jag är jätteglad att jag har gjort det och jag har trivts väldigt bra.

En säsong till eller en ny oväntad vändning?

När säsongen nu är över ska Jesper Hvornum snart vända hem till Sverige igen. Hur nästa säsong kommer att se ut är inte klart, men Jesper utesluter inte att det blir ytterligare en säsong i Ryssland.
– Helt ärligt har jag inte funderat så mycket på framtiden, nu är jag mest inställd på att åka hem. Vi ska åka på semester till Thailand och sen får man väl ta tag i framtiden. Men jag stänger inga dörrar och får väl känna av framöver hur det blir, men jag är öppen för ett år till här i Ryssland.

Jesper och hans flickvän har lägenhet i Falun, vilket just nu är hemmet i Sverige. Men att det skulle betyda något om var han spelar nästa säsong är inte säkert, det vore kanske för enkelt för en bandyspelare vars karriär redan har sett flera oväntade vändningar.
– Det låter jag vara osagt, men att vi har en lägenhet i Falun är inget som betyder att det blir en klubb i närheten av det om det blir spel i Sverige, avslutar Jesper Hvornum.

Se Jesper Hvornums egna bilder från Ryssland här!

Fakta: Jesper Hvornum

Ålder: 30 år
Roll inom bandyn: Spelare i Start Nizhny Novgorod.
Klubbar som spelare: Skutskär IF, Mjöndalens IF, Sandvikens AIK, Vetlanda BK, Start Nizhny Novgorod.
Bästa bandyupplevelse: Det är självklart finalen 2012, jag tror inte att jag kommer få vara med om något bättre minne heller. Som jag sa var hela den säsongen en enda lång saga och det var jättehäftigt att få spela den finalen, så det är jag otroligt tacksam för.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se