Så utbildar Villa Lidköping sina juniorer som människor, bandyspelare och varumärkesbärare
I tre säsonger har Villa Lidköping arbetat i ett målmedvetet projekt för att utbilda sina juniorer. Det har givit fem egna produkter som har fått A-lagskontrakt och att föreningen har goda chanser att vinna tre SM-guld senare i mars. Möt mannen bakom projektet ”Från 16 till A-lag”.
Det är lördag och lugnet före stormen i Sparbanken Lidköping Arena. Villa Lidköpings P18-lag tar emot IFK Vänersborg, timmarna före föreningens A-lag ska spela första kvartsfinalen mot Vetlanda BK. Själv är jag egentligen inte på plats för att se P18-laget spela, men däremot för att prata om spelarna på isen och deras utbildning. Det är därför jag har stämt träff med Viktor Bergkvist, föreningsutvecklare i Villa Lidköping. Dessutom är Viktor projektledare för ”Från 16 till A-lag” som snart avslutar sitt tredje verksamhetsår. Vi slår oss ned i av logerna som är dukade inför kvartsfinalen och har utsikt över den pågående P18-matchen medan vi pratar om syftet, resultatet och framtiden för projektet.
27-årige Viktor Bergkvist är född och uppvuxen i Lidköping och spelade i Villa fram tills han var 17 år, då det istället blev en säsong med Kålland. Därefter började han som ledare i Villa och har varit tränare för både P16, P18 och P20-laget. 2011 var han på väg att bli ledare i norska Ready Bandy, men blev kvar hemma i Lidköping och istället öppnades en möjlighet till ett vikariat på Villa Lidköpings kansli. I rollen som föreningsutvecklare fick Viktor en idé för att ta hand om det stora intresset som fanns bland Lidköpings barn och ungdomar att spela bandy.
– Vi såg ju att det kom hur många barn som helst och jag tänkte att med 33 lag i seriespel och 500 aktiva spelare så måste vi kunna bli självförsörjande på egna juniorer. Så jag satte ihop en arbetsgrupp, med bland andra Ari Holopainen och juniorlagets tränare om hur vi skulle kunna göra för att utbilda spelarna, inte bara i bandy utan även som medmänniskor och i social fostran, eftersom vi saknar ett bandygymnasium i Lidköping, säger Viktor Bergkvist.
Med 33 lag i seriespel och 500 aktiva spelare så måste vi kunna bli självförsörjande på egna juniorer.
Resultatet av arbetsgruppen blev projektet ”Från 16 till A-lag”, som innefattade föreningens pojklag i åldrarna 16, 18 och 20 år, föreningens F17-lag samt herrlaget. Målsättningen var också att starta ett damlag vilket Villa har gjort under projekttiden. En annan målsättning var att minst en juniorspelare ska bli kontrakterad till Villas herrlag varje säsong. Säsongen 2013/14 var den första för projektet som satte upp en plan och finansiering för tre år.
– Första året hade vi en budget på 1 miljon kronor och då var det mycket gnäll att det var för mycket pengar och det var också gnäll att vi satte gränsen vid 15 år. Så folk var skeptiska i början, men nu har vi inga sådana interna problem längre utan alla älskar själva grejen, speciellt när man ser resultatet av det.
Projektet utgår från tre områden
I Lidköping saknas alltså ett bandygymnasium och därför var det viktigt för Villa Lidköping att kunna erbjuda sina spelare en helhetsutbildning, inte bara en bandyutbildning. Det var därför tre olika ben växte fram i projekt, med olika inriktningar. Det första handlade om den fysiska förberedelsen.
– Vi rekryterade A-lagets fystränare Gustav Fabianson till att även träna våra spelare i 16-20 år med fem pass i veckan. Så det var en ganska häftig ökning och där tänkte vi att vi kanske spände bågen för högt, men det resulterade i att våra spelare blev väldigt starka. Nu får jag kanske skit för att jag säger det här, men så lite sjukdomar som vi har haft bland juniorerna i år har jag aldrig varit med om och det måste bero på att de är så vältränade. Peppar, peppar, men det har varit väldigt bra i år, säger Viktor Bergkvist.
Det andra steget handlade om den mentala förberedelsen.
– När projektet började hade vi en mental tränare i A-truppen som jobbade mycket med de här mentala nycklarna och ge individuell feedback, men vi tror nog nu att om du är bra fysiskt tränad då är du också mentalt stark, då orkar du spela de här tuffa matcherna. Sen jobbar vi utifrån samma grunder som A-laget i hela föreningen, så vi har en träningsbank med spelsystem, roller och färdigt material. Sen ska man komma ihåg att det här projektet är minst lika mycket för våra ledare, så det ska vara en trygghet i att om du jobbar fram till klockan 17 och behöver förbereda en träning, så kan du gå in där och hämta färdiga övningar.
Det tredje och sista steget är ett som kanske inte alltid prioriteras bland ungdomar i den här åldern, men som är bland det viktigaste för att som idrottare kunna tillgodoräkna dig din träning. Det som Villa Lidköping kallar för kost-vätska-vila.
– Vi har många som bor själva och eftersom vi inte har något bandygymnasium så måste vi se till att de har någonstans at bo, men också ge dem kunskap i att laga mat, tvätta, diska och sånt. Så vi har haft matlagningskurser där vi hyrde kök på gymnasieskolan och lagade mat tillsammans. Sen handlar det också om vad du som individ kan stoppa i dig, blir du lite sugen i skolan kan du inte ta en Red Bull, Cola eller en bulle, så du måste veta vad du ska äta istället. Så det har vi grottat ned oss i. Kost-vätska-vila kan nog vara tråkigt, men jävligt nyttigt och vi har också tagit fram en receptbank till alla spelare.
Blir du lite sugen i skolan kan du inte ta en Red Bull, Cola eller en bulle, så du måste veta vad du ska äta istället.
När Villa Lidköping nu satsar vidare mot tre nya år med projektet så kommer dock upplägget att göras om en aning. Viktor Bergkvist berättar att de tre delarna som är beskrivna ovan kommer att slås samman till ett och samma under namnet ”Så fungerar din kropp” och därför läggs istället två nya fokusområden till. Det ena handlar om ekonomi, där spelarna dels ska få lära sig om hur ens privatekonomi fungerar, vad som till exempel händer om man inte betalar en räkning. Men området fokuserar också på hur ekonomin i en förening fungerar och att man ibland måste förstå att det inte går att få allting i en ideell förening. Det andra nya området handlar om hur man ska hantera sociala medier och att spelarna och ledarna ska medietränas.
Projekt ”Från 16 till A-lag” handlar alltså minst lika mycket om att utbilda bandyspelare som att utbilda människor och representanter för föreningen Villa Lidköping.
– Sociala medier tycker jag är en punkt som är viktig, du måste vara noggrann hur du uttrycker dig för du representerar alltid din förening och det finns ett varumärke som du står bakom. Så det ska vi jobba med, större kunskaper i sociala medier, medieträning är en del och så att vara en förebild i klubben. Tar du Martin Karlsson till exempel som har fått A-lagskontrakt så är ju han en förebild för barnen som spelar i Villa och då är det viktigt att en sådan spelare är på det klara med hur han ska bemöta de som har honom som förebild, säger Viktor Bergkvist.
Fokus på lek och lär upp till 14 år
Som Viktor var inne på tidigare fanns det en del kritik mot projektet till en början, framförallt att det handlade om så mycket pengar. Villa valde att sätta gränsen vid 15 år och gjorde ingen bedömning av hur bra spelarna var, alla i den åldern fick vara med i projektet. Här hade Villa kunnat börja i yngre åldrar och gjort en elitsatsning på vissa spelare, men den vägen valde man alltså inte.
– En anledning till att vi har så mycket barn är att vi har så mycket lek och lär upp till 14 år. Här är vi stolta och klappar oss gärna på bröstet, för där jobbar många föreningar annorlunda. Villa har en policy att alla ungdomslag får åka på en cup per år och föreningen ska betala allt, inga spelare ska betala något själva. Det viktiga för oss är inte att vinna en P12-cup, visst det är kul, men det viktiga för oss är att producera bandyspelare och det vill vi att alla 120 ledare ska tänka. Det handlar om utbildning, det handlar om att de ska kunna spela här ute inför 5 000 åskådare, säger Viktor och pekar ut mot P18-matchen som pågår medan vi pratar.
Det viktiga för oss är inte att vinna en P12-cup, det viktiga för oss är att producera bandyspelare.
Den policyn står Villa fast vid upp till 14 år, sedan tar alltså alla klivet in i projektet, även om det börjar bli olika grupperingar på till exempel P16- och P18-nivå. Oavsett om spelarna i projektet blir A-lagsspelare eller inte menar Viktor Bergkvist att föreningen Villa får ut något av alla projektdeltagare.
– Vi kunde ha valt att göra det till ren elit, men det gjorde vi inte, för vi vill att alla ska få en bra grund att stå på i sitt privata liv. En del blir A-lagsspelare, en del spelar i andra lag i närheten eller någon annanstans i Sverige. Andra blir funktioner, domare, tränare, ledare, står i kiosken eller vad som helst i föreningen, man måste tänka på sådana bitar också.
Du pratar om mycket som har varit positivt, finns det inget som har varit negativt?
– Som jag sa, det som var negativt hos många var att vi satte gränsen vid 15 år, men jag tycker det har varit enkelt att motivera varför, du får inte ens besöka ett gym i Lidköping om du är under 15 år. Det har sen bara peakat uppåt i tre år och nu när man ser resultatet av det tror jag alla är positiva. Vi har fem spelare som fått A-lagskontrakt, ett damlag i allsvenskan, ett F17 och pojklagen leder sina serier just nu. Jag tror att alla tycker det har varit värt pengarna.
Det har också diskuterats att Villa under den här tiden har tagit in unga spelare från andra platser i Sverige, att det inte bara är Lidköping med omnejd som är upptagningsområdet. Ett exempel på det är P17-landslagsmannen Victor Petersson, som flyttade från Åby/Tjureda i Småland till Villa Lidköping. Viktor Bergkvist tycker inte att det är något negativt.
– Alla vet ju att vi har tagit in spelare utifrån också, men det är spelare som har kommit hit självmant trots att vi inte har ett gymnasium och då säger vi inte nej till det. Jag tycker det är ett tecken på att vi gör något rätt.
Killarna själva menade att Muhrén fortfarande är topp 4 på träning och att de lär sig mer om han spelar än står vid sidan av.
Något annat aktuellt som det har pratats om i Lidköping är att assisterande tränaren Magnus Muhrén gjorde comeback lagom till slutspelet. En artist som höjer slagkraften i Villa Lidköpings guldjagande A-lag, men vissa skulle kunna hävda att det sker på bekostnad av Villas egna juniorer.
– När Muhrén skulle göra comeback hade vi många samtal, det var många som menade att det inte rimmade med vår satsning. Men jag menar att det gör det. Tittar du på hela säsongen så har våra ungdomar spelat ordinarie och inte bara nött bänk och spelat några minuter i slutet som tidigare, vi har helt andra möjligheter nu. Så när Muhrén skulle göra comeback hade vi ett samtal med de fem killarna som har fått A-lagskontrakt och killarna själva menade att han fortfarande är topp 4 på träning och att de lär sig mer om han spelar än står vid sidan av, så varför skulle han inte spela. Så det har varit en bra grej och vi står bakom det beslutet till 100 procent.
Projektet ska bli en del av Villas verksamhet
Just nu arbetar Viktor Bergkvist och Villa Lidköping för att finansiera tre nya år med projektet. Målsättningen nu är att arbeta med ”Från 16 till A-lag” utifrån de tre nya områdena som beskrevs tidigare, men att projektet efter tre år ska ha blivit en naturlig del av Villa Lidköpings verksamhet och organisation, så att det inte längre behöver drivas i projektform. Budgeten för det kommande året är planerad till 710 000 kronor.
– Finansieringen går framåt, även om säljperioden kanske inte börjar förrän slutet av mars, när föreningens vanliga säljperiod börjar. Vi har börjat med Swish, där alla som är intresserade och vill vara med är välkomna att bidra med något till projektet. Men vi söker sponsorer kontinuerligt, vi måste få in pengar så vi har en grund att stå på innan styrelsen beslutar sig för att verkligen köra tre år till. 710 000 kronor är mycket för en bandyförening, men vi vill ju alla köra och man ska komma ihåg att det kostar pengar att ta hit en spelare till A-laget också. Så kan vi istället få upp våra egna juniorer är det välinvesterade pengar.
Vad kan andra föreningar lära av det här projektet?
– Jag tror det finns mycket. Man kan ju ta delar av det vi har gjort, vi valde att satsa fullt ut direkt för vi hade möjligheten, men det kanske inte alla klubbar har. Jag är inte främmande att prata om det för andra klubbar, jag tycker bara det är positivt och kan jag hjälpa andra så är det bra. Jag månar om bandyn, för det är egentligen en så liten sport samtidigt som jag gärna pratar om projektet.
Ja, det märks att Viktor Bergkvist gärna pratar om ”Från 16 till A-lag”. Vårt långa samtal pågick under mer än hela första halvlek i den där P18-matchen, där Villas P18-lag besegrade Vänersborg och senare säkrade seriesegern. Ett P18-lag där spelarna har fått en betydande del av sin bandyskolning genom projektet, där man alltså inte bara lär sig hur man spelar bandy i Villa Lidköping, utan även hur man lagar mat och undviker Inkasso. Det är sådant som gör att de egna produkterna Martin Karlsson, Anton Sandsjö, Ludvig Johansson, Christian Älvegran och Philip Florén alla har fått A-lagskontrakt, att de boende i Lidköping kan gå och se sitt Villa med en ännu starkare lokal koppling. Att få se grannens son eller bara veta att spelarna i laget har rötterna i staden är en stor del av upplevelsen av bandyn och en viktig del av
framgången för Villa Lidköpings satsning de senaste tre åren.
Villa har nu goda chanser att vinna tre SM-guld den här säsongen, då både P18 och P20 får gälla som favoriter efter dubbla seriesegrar. Dessutom jagar A-laget det där eftertraktade historiska guldet. Samtidigt summeras tre år med ”Från 16 till A-lag”, tre år som har varit mycket framgångsrika men där pricken över i:et saknas.
– Det är klart att detta har varit en succésatsning, vi hymlar inte med det. Det har kostat mycket pengar, men det ger så mycket tillbaka och istället för att värva in en spelare har vi kunnat kontraktera fem spelare med den lokala anknytningen som alla i stan vill se. Nu har vi bra förutsättningar för att ta oss till final i både P18 och P20 och det är klart att det vore häftigt att få avsluta de tre första åren med ett guld till verksamheten, säger Viktor Bergkvist.
Fakta: Viktor Bergkvist |
Ålder: 27 år |
Roll inom bandyn: Föreningsutvecklare i Villa Lidköping och projektledare för ”Från 16 till A-lag”. |
Bästa bandyupplevelse: SM-finalen 2012 när A-laget spelade i Uppsala, hela den veckan i Lidköping, entréhallen i Sparbanken Lidköping Arena var den mest besökta platsen i Lidköping denna vecka. Den kortegen ifrån stan i Uppsala till Studenternas, oj,oj,oj! Sen också den känslan ifrån förra säsongen när Villa J20 slog ut Sandviken i semifinalen i Göransson Arena. |