En månad till SM-finalen – det här behöver du veta

I dag är det exakt en månad tills SM-finalen i bandy spelas på Tele2 Arena i Stockholm. Upplev Bandy hjälper dig med allt du behöver veta inför årets stora bandyupplevelse.

En svensk klassiker sedan 1907

SM-finalen i bandy har avgjorts i en enda match sedan 1907(bortsett från några tidiga år med omspel) . Finalen 2016 blir alltså den 110:e i ordningen.

Andra året på Tele2 Arena

För andra gången spelas SM-finalen på Tele2 Arena i Stockholm, vilket också blir den tredje finalen inomhus. Däremot spelades mellan åren 1967 och 1989 23 bandyfinaler alldeles intill, på gamla Söderstadion. Bästa publiksiffran på Söderstadion var 17 671 åskådare från 1975, när Ljusdal besegrade Villa.

Bättre publiksiffra i år?

Förra säsongen kom 15 877 åskådare för att se finalen mellan Västerås och Sandviken på Tele2 Arena, som VSK vann. Det var den lägsta publiksiffran för en SM-final på 20 år. Toppas den publiksiffran den här säsongen?

Dam- och herrfinalen spelas samma dag

I år spelas återigen dam- och herrfinalen samma dag, lördagen 19 mars. Damernas final spelas kl 11.00 och herrarnas kl 16.00.

Dessa lag kan mötas i final

SM-slutspelet för herrar inleds i morgon 20 februari, när kvartsfinalernas första match spelas. Utifrån hur slutspelshalvorna ser ut vet vi att det ena finallaget kommer antingen vara Västerås, Sandviken, Hammarby eller Vänersborg. Det laget kommer att möta Villa Lidköping, Bollnäs, Vetlanda eller Edsbyn.

Vänersborg enda laget utan final

IFK Vänersborg är det enda laget i SM-slutspelet som aldrig har spelat en SM-final. De övriga sju lagen har meriter från finaler sedan 1995 och framåt. Sedan 1996 och framåt har trion Västerås, Sandviken eller Hammarby varje år varit minst ett av lagen i final.

Får vi se en ny mästare?

Av lagen i SM-slutspel har alla vunnit SM-guld utom Villa Lidköping och IFK Vänersborg. Bollnäs har inte vunnit sedan 1956, medan övriga lag har vunnit SM-guld sedan 1992 och framåt. Regerande och mesta mästare är Västerås SK. Får vi se en ny mästare denna final?

Gör 08-testet!

Inför SM-finalen har Svenska Bandyförbundet lanserat webbplatsen www.08-testet.se där du kan testa hur mycket stockholmare du egentligen är och om du är tillräckligt o-stockholmsk för att gå och se bandyfinalen? Testa själv!

Köp biljetter via axs.com

Biljetter till SM-finalen köps via Axs.com. Biljettpriserna ligger mellan 250 och 650 kr.

Bandygalan efter finalerna

Efter SM-finalerna hålls Bandygalan i den närliggande Annexet, där bland annat priserna till årets spelare för både dam och herr kommer att delas ut.

Foto: Pressbild.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se