Matilda Svenler på dubbel guldjakt: ”Vi siktar på att vara obesegrade hela säsongen”

I morgon börjar bandy-VM för damer i Roseville, Minnesota i USA. En av spelarna som ska skjuta tillbaka guldet till Sverige är AIK-anfallaren Matilda Svenler.

Matilda Svenler kommer ursprungligen från Tranås och gör sin andra sejour i serieledande AIK. Första gången var säsongen 2013/14, då hon kom från moderklubben Tranås BoIS. Matilda Svenler var då 19 år gammal och den talangfulla anfallaren sökte sig till AIK för att kunna ta nästa steg i karriären.
– Jag kom upp i A-laget i Tranås som 14-15-åring och kände då att jag behövde testa någonting nytt, man kämpade ju mycket på samma ställe då och jag ville ta steget. Så när chansen i AIK dök upp tvekade jag inte, säger Matilda Svenler.

Säsongen slutade framgångsrikt för Svenler och AIK, som vann SM-guld efter seger mot Kareby i finalen, en match där Svenler själv gjorde två av AIK:s mål på Friends Arena.
– Det var svårt till en början den säsongen, många nya intryck i ett elitlag. Så det var en omställning och gick väl lite knackigt i början. Sen kom vändningen efter jul när vi slog Kareby på Skarpe Nord och sedan vann vi resten av matcherna. Man hade ju alltid drömt om att spela en SM-final, så det var stort att få spela och vinna den första jag spelade.

Efter SM-guldet flyttade dock Svenler hem till Tranås igen och därför blev det istället spel i Skirö AIK, som då gjorde en satsning mot toppen. Skirö värvade utöver Svenler även den välmeriterade duon Evelina Johansson och ryska Galina Mikhajlova. Dessa tre spelare gjorde på kort tid Skirö, som bara gjorde sin andra säsong i högstaserien, till ett topplag som spelade semifinal. Men sedan tog satsningen slut i Skirö och laget splittrades.
– Skirö gjorde en satsning som jag tror gick lite för fort, Skirö har alltid byggt på egna spelare och sen värvade de oss och plötsligt var de ett topplag. Så den satsningen hade nog behövt göras på tre år eller något sådant, det gick för fort. Men jag tycker ändå att vi utifrån förutsättningarna fick ihop det väldigt bra, vi avslutade ju säsongen utan tränare till exempel och slog ut Sandviken i kvartsfinalen.

Skirö gjorde en satsning som gick för fort, den hade nog behövt göras på tre år.

Så efter fjolårssäongen blev det en flytt tillbaka till Stockholm och en ny säsong i de mesta mästarna AIK. En säsong som så här långt har varit felfri – i och med segern mot Nässjö i söndags har AIK säkrat seriesegern efter elva raka segrar.
– Jag kom in på skola i Stockholm och då fanns det inget att tveka på, då blev det spel i AIK igen. Vi är aldrig nöjda med någonting, men jag tycker vi har gjort en bra säsong så här långt och fått ihop det väldigt bra.

En sårbar sport med få spelare

Matilda SvenlerDambandyn för en anonym tillvaro med en serie som ofta byter skepnad och där lag försvinner och startar upp med jämna mellanrum. Vissa lag, som Svenlers AIK, Kareby eller Sandviken, står för kontinuiteten i sporten och är med i toppen säsong efter säsong. Andra lag försvinner eftersom spelarmaterialet kan variera från år till år. På den svåra frågan om hur dambandyn kan utvecklas menar Matilda Svenler att det inte bara är dambandyn det handlar om, utan damidrotten i stort i Sverige, som ofta inte har förutsättningarna för att utvecklas och bil större.
– Det är väldigt svårt för bandyn, det är en sårbar sport med få lag och som har svårt att få spelare, men det är inte bara bandyn utan så är det i många damidrotter. Vi har för dåliga förutsättningar och där finns det mycket att göra, till exempel från förbundshåll. Det görs ju vissa försök och det är ju positivt att finalen är tillbaka på SVT den här säsongen, till exempel. Vi jobbar ju hela tiden för att synas mer, men det är svårt.

Det damidrotten också har gemensamt, åtminstone lagidrotterna snarare än de individuella idrotterna, är att den alltid ska jämföras med herrarna. En ganska ointressant och irrelevant jämförelse, som snarare mest brukar gå ut på att säga vad som är dåligt med damidrotten. Istället för att hela tiden hamna i den jämförelsen, borde diskussionen istället handla om vad som faktiskt är bra med en match i damernas elitserie, var upplevelsen i dessa matcher faktiskt ligger.
– En toppmatch i vår serie är bra, med hög fart så när topplagen möts blir det ju oftast bara något mål som avgör. Visst kan det rinna i väg när vi möter ett sämre lag, men så är det ju. När Kareby och AIK möts så är det bra matcher med bra fart i.

Jag vet inte om jag har spelat någon säsong i högstaserien med samma serieupplägg.

Den här säsongen avgörs högsta serien återigen i en rak serie, med sju lag i Elitserien. Upplägget på serien ändras ofta och dessutom ofta sent in på säsongen. Detta är självklart inte optimalt för lagen och spelarna och här menar Matilda Svenler att man måste bestämma sig för ett upplägg.
– Jag vet inte om jag har spelat någon säsong i högstaserien med samma serieupplägg. Jag vet faktiskt inte vad förbundet håller på med här och framförallt kan man inte ändra mitt i säsongen. Först tog de bort kvartsfinalerna inför i år, men sen lades de till igen innan jul. Så hade man aldrig kunnat hålla på i herrarnas serie. Det går inte att ändra mitt under säsongen, man måste hitta en lösning som man kan köra på.

Intensivt spelschema i VM

För två år sedan debuterade Matilda Svenler i VM, som blev en historisk turnering eftersom Ryssland för första gången någonsin besegrade Sverige i finalen. Därför är det ett revanschsuget Sverige som har åkt till Minnesota i USA där VM avgörs på John Rose Oval.
– Vi har lagt förra VM bakom oss och siktar på att besegra Ryssland nu. Vi har två nya förbundskaptener (Anna Jepson och Anna Lundin) sedan förra VM som har byggt upp ett nytt spelsystem och jag tycker vi känns mer förberedda och mer samspelta den här gången. De har tagit ut en trupp de tror på och det känns skitkul att göra det här nu.

VM 2016 avgörs med sju deltagande länder, där Kina i år gör sitt första VM. Detta gör att det blir ett intensivt spelschema i turneringen, för lagen spelar två gruppspelsmatcher om dagen från torsdag till lördag. När gruppspelet är avklarat spelar de fyra bästa lagen semifinal på söndagsmorgon och sedan väntar final på söndagskvällen. Sverige inleder VM med match i morgon mot Norge, kl 18:55 svensk tid.

Vi har ju försökt förbereda oss på att spela två matcher om dagen i fyra dagar.

Förberedelserna har utöver att hitta planen för att besegra Ryssland även varit fokuserade på att få upp tempot till det intensiva spelschemat. Detta upplägg har bestått av ett läger i Trollhättan i oktober och under förra helgen ett läger i Västerås, där landslaget deltog i en turnering med P16-lag.
– Vi har ju försökt förbereda oss på att spela två matcher om dagen i fyra dagar. Vi spelade en regionturnering i Västerås och det var väldigt bra att få möta P16-lag, det var högt tempo och det kommer det vara mot Ryssland. Det går fort mot Ryssland, så det var roligt och bra att få spela mot killar.

Hur ska ni göra för att besegra Ryssland då?
– Vi vill ju spela offensivt, en snabb och offensiv bandy. Vi har många duktiga spelare för det, som har varit med och besegrat ryskorna tidigare, till exempel Kareby i World Cup. Det som var synd i förra VM var att det blev dålig is i finalen så fick inte riktigt spela om guldet. Nu hoppas vi bra på förutsättningar och då ska det verkligen bli kul att spela om guldet.

Guldmönstret talar för AIK

Andreas Söderman och Matilda SvenlerMatchen mot Nässjö blev en enkel seger för seriesegrande AIK, hemmalaget lade sig på defensiven och höll nere siffrorna medan AIK förde det mesta av spelet. Jag stod under matchen i Stinsen Arena och funderade på vad upplevelsen av en sådan match är och jag tror att svaret finns i ordet glädje. Jag menar att glädjen är upplevelsen av all bandy, oavsett serie eller nivå. Och spelarna i damernas Elitserie, som åker runt i Sverige och spelar en sport utan glamour, utan pengar och utan nämnvärd bevakning från media måste helt enkelt göra det tack vare att de tycker det är så roligt att spela bandy. Det finns någonting vackert och beundransvärt i det och det är nog där själva upplevelsen ligger. För när du ser andra människor som har roligt så är det ganska lätt att det blir roligt för dig själv också.

Svenler klev av planen mållös och sa att hon sparade målen till USA istället. För nu är det dubbel guldjakt som gäller för Matilda Svenler. Först i USA och därefter på Tele2 Arena den 19 mars.
– Formen känns bra, konditionsmässigt är det bra och jag har gjort en del mål. Så formen är nog på uppåtgående inför avslutningen av säsongen.

Och eftersom AIK vinner vartannat år så ser det ju som att det blir minst ett guld i år?
– Ja, precis, AIK brukar ju vinna jämna år, så det är väl dags nu igen. Vi är obesegrade så här långt och siktar på att vara det hela säsongen, säger AIK och landslagets målskytt Matilda Svenler.

Fakta: Matilda Svenler

Ålder: 21 år
Roll inom bandyn: Spelare i AIK och svenska landslaget.
Klubbar som spelare: Tranås BoIS, AIK, Skirö AIK.
Bästa bandyupplevelse: SM-guldet 2014, utan tvekan.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se