Vill du testa någonting nytt i Stockholm? Se bandy på Zinkensdamm!

När Edsbyn vann mot Hammarby i januari, besöktes Zinkensdamm för första gången av Christian Olofsson och Philip Kjellberg, för att ta reda på om bandy kan vara något för den som vill testa något nytt i Stockholm?

Christian Olofsson (till vänster på bilden ovan) och Philip Kjellberg (till höger) är båda bosatta i Stockholm och har ett relativt stort sportintresse, men kallar sig knappast bandyintresserade. Christian, som är från Skellefteå, hade aldrig tidigare sett en bandymatch medan Philip, som ursprungligen är från Lidköping, hade sett Villa flera gånger i ungdomen, men fastnade aldrig på det viset som så många andra från Lidköping. Istället blev deras besök på Zinkensdamm den 20 januari, när Hammarby mötte Edsbyn, något av en nostalgitripp.
– Man kom ju in gratis på Villas matcher när man var under 15 år, så då gick jag kanske på fyra-fem matcher per säsong, men det var ju mer för att det var mycket folk och man kunde titta på tjejer. Därför tyckte jag det var häftigt att gå på utomhusbandy igen i Elitserien och för mig var det nog mer en upplevelse att se allt runtomkring än själva bandyn, säger Philip Kjellberg och fortsätter:
– Jag insåg också att jag hade saknat vantapplåden, när det smattrar lågmält, en lite dämpad applåd. Det känns väldigt mycket som bandy och det satte i gång det nostalgiska.

Matchen mellan Hammarby och Edsbyn blev en relativt tillknäppt match, där gästerna imponerade med sitt försvarsspel och effektivitet, vilket gjorde att de vann med 2-5. Det gjorde också att matchen inte blev särskilt underhållande för en neutral åskådare.
– Helt ärligt var det en ganska tråkig match. Man håller ju på hemmalaget när man ser en match så här, eftersom det blir bättre stämning när de gör mål och vinner, men Edsbyn var väldigt effektiva och gjorde nog mål på alla sina chanser, säger Christian Olofsson.

En vänlig stämning och inte så där stressat som det kan vara när mycket publik ska komma in på en arena.

Zinkensdamm

Så om spelkvaliteten var lägre fanns det andra saker som gjorde att det ändå var en upplevelse att besöka Zinkensdamm en kall onsdag i januari.
– Jag tycker det var väldigt annorlunda mot andra sporter, det var en vänlig stämning och inte så där stressat som det kan vara när mycket publik ska komma in på en arena. Jag tycker också ibland när man går på idrott att bemötandet kan vara nästan obefintligt, för de bryr sig inte riktigt, men det gjorde de verkligen på Zinkensdamm och bemötandet var väldigt bra, säger Christian och får medhåll av Philip:
– Jag hade en ryggsäck med mig och frågade faktiskt vakten om han inte skulle kolla den, men han sa bara ’nej, nej, vi är trevliga här’. Jag tyckte man kände sig väldigt välkommen på Zinkensdamm.

En bandyarena mitt i stan

Zinkensdamms öltältI samband med matchen passade Christian och Philip på att besöka det öltält som finns på Zinkensdamm och som erbjuder servering i samband med matcherna.
– Det var väldigt speciellt, det var väl bara ett provisoriskt tält som de smällt upp där. Jag fick känslan av att det var många stammisar också, som hellre satt kvar än att gå ut och se andra halvlek. Det var väl helt okej, lite charmigt ändå och känns väldigt autentiskt för bandy, säger Christian.

Hela anledningen till att jag ville att Christian och Philip skulle besöka Zinkensdamm var för att titta närmre på om bandy kan vara en upplevelse värd att testa för den som bor i Stockholm och som vill pröva något nytt. Känslan efter matchen och deras gemensamma upplevelse är att det nog faktiskt är det. Att bandy kan vara en social tillställning som i bästa fall också ger en spännande idrottsupplevelse.
– Även om jag är hockeyintresserad så tror jag inte det skulle falla mig in att gå och se Djurgården – Örebro i SHL. Så det talar ju ändå för bandyn, ska man testa något nytt kan det nog vara roligare att gå på bandy än en mittenmatch i ishockey, säger Christian.

Ska man testa något nytt kan det nog vara roligare att gå på bandy än en mittenmatch i ishockey.

Philip håller med om att en bandymatch är värt att gå på för den som vill testa något nytt och lyfter bland annat aspekterna att mitt i Stockholm, nära allting annat, finns det plötsligt en bandyarena.
– Jag tycker det finns något speciellt med att det mitt i en stor stad ligger en bandyplan, det är inget man förväntar sig. Jag tror att det skulle gå att bygga en hel kväll utifrån bandyn, att man äter något innan, ser matchen på Zinkensdamm och sen går vidare och tar ett par öl någonstans. Det känns så mycket enklare än att till exempel åka ut till Friends Arena.

Bandy som en social gemenskap

ZinkensdammSå Christian och Philip kan alltså rekommendera fler att gå på bandy, besöka Zinkensdamm och testa någonting nytt i Sveriges huvudstad. Framförallt med anledning av det sociala, att bandyn ger möjlighet att träffas och ha trevligt tillsammans. Under matchen noterade de båda två exempel på detta.
– Bredvid oss på läktaren var det en svensk kille som hade med sig några utländska vänner och det tror jag kan vara väldigt intressant, att ta med sig någon som inte är från Sverige. De verkade uppskatta det och det är en nog en bra upplevelse om man vill se något typiskt svenskt, säger Christian Olofsson.

Philip pratade om den sociala tillvaron som han märkte av bland många på läktaren och uppskattade.
– Jag tycker det är roligt när andra människor har roligt och så var det verkligen på Zinkensdamm. Det kändes som att det var flera kompisgäng som var där och som samlades runt bandyn, att detta var deras stora intresse. Så den gemenskapen var väldigt rolig att se och det var nästan så att man själv ville vara en del av den, säger Philip Kjellberg.

Blir du sugen på att besöka Zinkensdamm? Passa på nu i början av februari när Hammarby spelar två hemmamatcher innan Elitserien avslutas. Båda matcherna spelas mot toppmotståndare i form av Bollnäs och Västerås – och mot Västerås är det dessutom fri entré.

2016-02-12 19:00 Hammarby – Bollnäs
2016-02-16 19:00 Hammarby – Västerås (fri entré!)

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se