Efter tre säsonger med magasinet Bandyportföljen: ”Måste bli bättre på att få ut berättelserna i media”

2013 lanserades magasinet Bandyportföljen. En av grundarna är Patrik Johansson, som driver magasinet som ska berätta historien bakom bandyn, samtidigt som han själv spelar i Elitserien.

Kungälvssonen Patrik ”Putte” Johansson är känd för två saker. Dels som en skridskostark spelare med bra bollbehandling som har legat bakom mycket av sina lags offensiv, framförallt i Kungälv, Sirius och numera Vetlanda. Men han är också känd som grundaren av magasinet Bandyportföljen, ett magasin om bandy som såg dagens ljus 2013 och som nu har funnits i tre säsonger. Ett magasin han startade samtidigt som han var skadad i Sirius och borta från bandyspel i över en säsong.
– I början tyckte jag det var jobbigt, för jag tror folk fick bilden att jag hade lagt av och startat ett magasin, de blev överraskade över att jag fortfarande spelade. Men samtidigt så tror jag det var tur i oturen att jag var skadad, för jag hade en tung period och jag räddade mig med jobb. Jag jobbade ju 12 timmar om dagen, det var otroligt mycket jobb i början, men det fick mig också att glömma det jobbiga med att vara skadad, säger ”Putte”.

Nu var det dock inte på grund av att han var skadad som han startade magasinet, det blev snarare ett sammanträffande. Tankarna på att starta ett eget bandymagasin hade funnits länge, både från att ha läst den tidigare Bandymagasinet när han var liten och fotbollsmagasin som till exempel Offside eller 11 Freunde. Tankarna växte och blev mer realistiska är han träffade Erik Ström, Sandvikensonen med en mediautbildning som hade erfarenheten av både layout och journalistik som Putte saknade. Erik nappade på idéen och 2013 bestämde de sig för att starta Bandyportföljen.
– Det här har vi ju berättat om innan, men vi hade det klassiska samtalet dagen efter nyårsafton när jag ringde honom och han satt bakfull på ett tåg i Tyskland. Jag sa ’nu kör vi, är du med?’ och han var med, så då körde vi i gång.

Folk säger till mig ’vad bra du skrev i magasinet’ när jag i själva verket aldrig skrivit en artikel.

Ända från starten har alltså Putte och Erik drivit magasinet tillsammans, där Putte är ansvarig för marknad och försäljning och Erik är creative director, med ansvar för layout. Till en början var Erik också redaktör, men sedan 2014 har Johann Bernövall tagit över den rollen.
– Jag kan nog uppleva att folk har bilden att det bara är mitt magasin och att det är jag som skriver allt, eftersom jag blev namnet som frontade magasinet och Erik var i bakgrunden. Folk säger till mig ’vad bra du skrev i magasinet’ när jag i själva verket aldrig skrivit en artikel, men jag tror många utgår från att jag skriver allt.

Vad var svårast med att starta ett magasin?
– Svårast har väl egentligen varit att komma upp i volym. Vi hade en bra start där vi billigt kom upp i prenumeranter, via sociala medier till exempel, men sen klättra vidare efter den starten har varit svårt. I affärsplanen räknade vi ut att om alla lag i Elitserien, Allsvenskan och division 1 spelade hemmamatch samtidigt skulle 30 000 personer gå på bandy. Vi tyckte att 10 procent av det, alltså 3 000, skulle kunna bli prenumeranter, men dit har vi inte nått ännu.

Ingen risk för idétorka

Innan jag startade upp den här webbplatsen skrev jag ner en lista med intressanta personer eller annat som jag ville intervjua och skriva om på Upplev Bandy och som jag realistiskt sett skulle kunna träffa. Dagarna efter detta fick jag hem #Framtidsnumret och började bläddra. Först slog jag upp en intervju med Jonas Holgersson, ett namn som var med på min lista. Nästa intervju var med Alexander Mayborn och integrationsprojektet i Vänersborg, även det stod med på min lista. Tredje intervjun var med Jönköping Bandy, som också de stod med på min lista. Så min självklara fråga till Putte är; är det bara vi som tänker lika eller finns det inte mer att skriva om i bandysporten?
– Ska man prata aktuella grejer, så finns det kanske inte så mycket och jag tror det är svårt att komma i från att vi som skriver om bandy skriver om samma saker. Men jag tycker samtidigt det finns en bra mix nu, när vi klev in så var jag trött på att det fanns så lite intervjuer. Nu finns långläsningen hos oss, Bandypuls har det aktuella och förbundet som har en hel del. Sen finns ju olika projekt som det du har startat till exempel så jag tycker det är en bra mix, allting täcks just nu.

Bandyportföljens avsikt är att berätta om historien bakom bandyn och Putte menar att tack vare allting som har hänt runt bandyn och alla historier som finns så finns det ingen risk att Bandyportföljen kommer lida av idétorka. Tvärtom menar Putte, berättelserna i Bandyportföljen är ofta så bra och unika att de förtjänar större spridning än vad de hittills lyckats få.
– Vi behöver bli bättre på att få ut historierna i lokalpressen för att få större spridning på dem. Vi har ofta haft historier som ingen annan har haft, men vi har varit för dåliga på att få ut dem. Jag tänker till exempel på att Andreas Bergwall berättade i VSK Podd om hur han lämnade VSK för Vetlanda och det blev bland annat en nyhet i Aftonbladet. Det hade vi redan för två år sedan när han berättade om det första gången, men det skrevs inget om det då. Jag tycker även att Andreas Eskhults berättelser om hur han fick pengar i en kasse i Ryssland var tillräckligt bra för att skrivas om. Så vi måste bli mer som Offside, så fort de kommer ut med något så blir det ju en nyhet på Fotbollskanalen.

Andreas Bergwall berättade det första gången för oss redan för två år sen, men det skrevs inget om det då.

Vilken är din favoritberättelse så här långt i Bandyportföljen?
– Jag tycker Mårthen Bergmans historia om Katrineholmssupportrarna var riktigt bra, man fick verkligen känslan av hur de kämpade på och hur de har det, en bra inblick och dessutom med riktigt bra bilder. Sen även Hasse Johansson i samma magasin, med privata bilder från Ryssland. En helt annan inblick än det som hade berättats om tidigare och hur livet var där borta. Så båda var läsvärda, tror det var tredje magasinet första året.

Alla nummer av Bandyportföljen

Varje nummer har ett tema

Framtidsplanerna för Bandyportföljen är ganska enkla, magasinet ska fortsätta berätta om historien bakom bandyn och se till att få fler prenumeranter. Ett steg för att utveckla magasinet under säsongen som gick var att ha ett tema med tillhörande hashtag för varje nummer, till exempel #Framtidsnumret eller kommande #Derbynumret (som skickas ut till prenumeranter under nästa vecka). Ett koncept som Patrik Johansson verkar nöjd med, som har gjort varje nummer tydligare och enklare att sälja in till annonsörer. Målsättningen är alltså att nå 3 000 prenumeranter och att öka försäljningen på Pressbyrån, där Bandyportföljen i dag säljer ungefär 100 nummer varje gång.

En grupp som Patrik Johansson tror att Bandyportföljen kan växa på i strävan efter att nå de där 3 000 prenumeranterna är den äldre målgruppen.
– Vår egen generation tror jag vi har varit bra på att nå, genom att vara aktiva på sociala medier och så. Men vi märker att en hel del av den äldre generationen inte ens vet om att vi finns och där finns det nog kanske ännu fler som skulle vara intresserade av att läsa i magasinform.

Hur ska ni nå den målgruppen då?
– Det är svårt, lokaltidningarna läser ju många men det hade varit dyrt för oss att annonsera i tio olika lokaltidningar. Det viktigaste är nog att försöka finnas på arenorna, men då måste vi nog göra något centralt så vi finns på alla arenor, antingen marknadsföring eller att någon säljer magasin åt oss. Vi är ju med på World Cup varje år och där säljer vi många prenumerationer, men när vi testade i ABB Arena mellan Västerås och Hammarby ett år med nästan 4 000 i publiken sålde vi inte ett enda magasin. Det gäller för oss att hitta ett bra koncept för att sälja på arenorna eftersom vi själva inte kan åka runt och testa oss fram på olika arenor.

Jag tror det finns något speciellt med bandysupportrar och viljan att hjälpa varandra.

Ända sedan starten har Bandyportföljen haft uppbackning av Svenska Bandyförbundet och Putte är tacksam för detta stöd. Förbundet nappade på idén innan Bandyportföljen drog i gång och sedan dess har de båda parterna haft ett gott samarbete. Putte menar att både från förbundet och från läsarna märker de all positiv respons de har fått sedan magasinet lanserades.
– Som Erik sa, jag tror inte vi hade fått samma respons från ishockeyförbundet. Bandyförbundet och bandyfamiljen stöttar oss verkligen. Man säger ju ofta det, men jag tror det finns något speciellt med bandysupportrar och viljan att hjälpa varandra. Se bara på hur folk swishade pengar till Kalix nu när de fick flytta en hemmamatch, det hade nog inte hänt i någon annan sport.

Inte tagit ut någon lön

Andreas Söderman och Patrik JohanssonDet är viktigt att det finns en bredd på bevakningen av bandyn och Bandyportföljen står för en av de mest betydande. När magasinet kom 2013 var det något efterlängtat, en seriös produkt som gav bandyn odelad uppmärksamhet och möjligheten att berätta om detaljerna av denna sport på djupet. Därför är det också lätt att bli imponerad av Patrik Johansson med kollegor som har startat och drivit Bandyportföljen under tre säsonger. Att lära sig allt om hur tidningsutgivning går till, att bråka med omständliga Posten och att leverera ett läsvärt magasin om bandy är värt mer uppmärksamhet. Allt detta utan att skaparna Patrik Johansson och Erik Ström har tagit ut en enda krona i lön sedan Bandyportföljen startade, vilket Putte dock menar aldrig har varit målsättningen. Om magasinet växer ytterligare kommer pengarna istället läggas på att stärka organisationen ytterligare.

Nästa stora utmaning för Bandyportföljen blir att leverera finalmagasinet till SM-finalen, vilket blir tredje året i följd. Skillnaden nu är dock att Bandyportföljen äger hela magasinet själva, vilket innebär att de har fria händer både vad det gäller innehåll och försäljning. Magasinet kommer att levereras till prenumeranter veckan innan SM-finalen och sedan säljas på Tele2 Arena under finalhelgen.
– Det kommer vara 100 sidor där de 30 sista innehåller statistik från säsongen, historik från tidigare finaler och annat intressant om finalen. Vi äger försäljningen och får alla intäkter för annonser och försäljning, så det sätter en annan press på än tidigare finaler att dra in pengarna och göra ett jävligt bra nummer. Det är en stor inkomstkälla för oss så det är den stora grejen som kommer nu.

Och när säsongen har avslutats kommer Bandyportföljen, som traditionen numera bjuder, att dela ut Guldportföljen till Elitseriens bästa spelare i olika lagdelar.
– Vår sport har så få priser jämfört med andra så det priset vill vi ska leva kvar, att det ska vara en tradition och häftigt att få. Vi vill inte bara lyfta fram en spelare som har varit bäst utan att fler ska ha möjligheten på olika positioner, säger Patrik Johansson, bandyspelare och tidningsutgivare.

Är du intresserad av mer information om Bandyportföljen eller att köpa en prenumeration kan du göra det på www.bandyportfoljen.se.

Fakta: Patrik Johansson

Ålder: 27 år
Roll inom bandyn: Spelare i Vetlanda BK och ansvarig utgivare för magasinet Bandyportföljen.
Klubbar som spelare: IFK Kungälv, Nässjö IF, Vetlanda BK, IFK Vänersborg, IK Sirius.
Bästa bandyupplevelse: Min första match i Sirius spelade vi mot Sandviken när de hade Sveshnikov, Mossberg och Berlin bland andra. Vi vann med 5-1 och huvudläktaren var smockfull och stämningen var helt fantastisk. Jag kom in i omklädningsrummet och var helt lyrisk och Jakob Säleby sa ’så här har det varit de senaste säsongerna i Sirius’. De sista åren i Sirius strävade jag efter att nå den nivån så att vi kunde locka sådan publik igen och att jag vid vissa matcher, exempelvis annandagsmatcherna mot Hammarby kunde få flashbacks från sådana matcher.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se