Här är arenorna där bandy-VM 2016 spelas

I dag börjar den 36:e upplagan av bandy-VM och för första gången någonsin står Uljanovsk i Ryssland som värd. Här är arenorna som bandy-VM avgörs på.

Staden Uljanovsk ligger cirka 900 kilometer från Moskva, rakt österut ut i Ryssland. Tidskillnaden till Sverige är två timmar. Uljanovsk är mest känd som födelsestaden för den förste ledaren för Sovjetunionen, Vladimir Lenin. Staden hette tidigare Simbirisk och fick sitt namn 1924 efter Lenins död och döptes då efter Lenins födelseefternamn, Uljanov.

Årets bandy-VM avgörs i huvudsak på två arenor i Uljanovsk men en match spelas också i närliggande Dimitrovgrad.

Central Stadion Trud

Stadion TrudArenan byggdes 1963 och har en publikkapacitet på 15 000 åskådare. En grytliknande arena med karaktäristiskt Sovjet-utseende, som är hemmaarena åt bandylaget Volga-SDYuSShOR som spelar i den ryska andradivisionen. På sommaren används Stadion Trud som fotbollsarena och planeras att under 2018 användas som träningsarena under fotbolls-VM.

Här spelas merparten av matcherna i A-VM, till exempel Sveriges gruppspelsmatch mot Ryssland. De båda semifinalerna samt VM-finalen på söndag 7 februari spelas på Stadion Trud.

Volga Sport Arena

Volga Sport ArenaDen andra huvudarenan under VM är den nybyggda inomhushallen Volga Sprort Arena, som invigdes 2014 och har en publikkapacitet på 3 700 stående och 1 300 sittande åskådare. Här spelar bandylaget Volga sina hemmamatcher i ryska högstaligan. Arenan används till mer än bara bandy och ska enligt den officiella hemsidan vara en plats som främjar en hälsosam livsstil och massidrotten i Uljanovsk.

Sverige spelar dagens öppningsmatch mot Finland i den här arenan och även andra matchen mot Kazakstan. Tre av fyra kvartsfinaler spelas dessutom i Volga Sport Arena.

Stroitel Stadium

Stroitel StadiumDen fjärde kvartsfinalen spelas inte i Uljanovsk utan istället i den närliggande staden Dimitrovgrad, på arenan Storitel Stadium. Normalt sett hemmaarena åt laget Cheremshan, som spelar i ryska andradivisionen. Precis som på Stadion Trud spelas matcherna på Stroitel Stadium på naturis.

Här hittar ni spelschemat för bandy-VM 2016.

Foton: Фомин Сергей (Creative Commons), Bandy2016.ru och rusbandy.ru.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se