Kungälvssupportern Erik tog flyget för att hinna med tåget till Söderhamn

I lördagens match mellan Broberg och Kungälv på Hällåsen fanns en grupp supportrar som satte extra färg på matchen, gruppen Mammas Pojkar från Kungälv.

På lördagen var jag i Söderhamn för att se Broberg möta Kungälv. Jag själv och de övriga dryga 600 åskådarna på Hällåsen höjde på ögonbrynen över den ovanliga syn på läktaren sett till höger om avbytarbåsen. Där stod nämligen en grupp människor iklädda djurkostymer och höll på IFK Kungälv.
– Vi är ett kompisgäng som tittar på fotboll på sommaren och på vintern tycker vi om att göra det här ihop. Lika gärna som att andra åker till London eller något, så åker vi och ser bandy och för oss är det samma sak, säger Erik Nordenborg, en av medlemmarna i gänget.

Men varför är ni utklädda till djur?
– Det är ingen annan som är det på en bandymatch, så vi tänkte göra något annorlunda när vi ändå åker. Vi beställde hem de här dräkterna inför första resan och det är en kul grej.

Mammas Pojkar

Gänget, som kallar sig för Mammas Pojkar, hade tagit tåget upp från Göteborg på lördagsmorgonen och gjorde till Söderhamn sin tredje resa till en bandymatch, utklädda som djur. Erik Nordenborg berättar att gänget brukar sikta på att åka till platser som Kungälvs supporterklubb Skarpa Gubbar inte anordnar resor till och för att se nya platser i Sverige. Tidigare har resorna gått till Motala och Västerås.
– Men Västerås var inte så bra, för det var maskeringsförbud i hallen så vi var tvungna att stå utan huvud på dräkterna. Vakterna lät oss inte ens ta ett kort med huvudena på i slutet av matchen, trots att de visste vilka vi var. Så vi siktar nog på att åka till utomhusmatcher.

Erik Nordenborg skilde sig dock från de övriga i gänget, eftersom han inte var utklädd till ett djur. Det är han dock i vanliga fall, men en försovning gjorde att hans dag blev helt annorlunda än planerat. För även om han missade tåget från Göteborg så tog han sig ändå till Söderhamn.
– Jag tog första bästa flyg från Landvetter till Arlanda för att komma ikapp tåget, sen hoppade jag på tåget tillsammans med grabbarna. Tyvärr fick jag då inte med mig min dräkt, det gick ju inte att ha den som handbagage, annars brukar jag också vara utklädd.

Hur mycket har du betalat för att ta dig till Söderhamn?
– Jag betalade 1300 kronor för tåget och sedan ytterligare 1300 kronor för flyget i dag, men det är det värt, det hade varit värre att inte vara med här.

Matchen slutade med förlust för Kungälv med 6-1 och på planen fanns det kanske inte så många glädjeämnen för tillresta Kungälvssupportrar. För gänget i Mammas Pojkar spelade dock inte det så stor roll.
– Nej, det är inte det som är det viktiga på de här resorna, det är roligt att komma i väg tillsammans och i kväll ska det bli kul att testa på att gå ut i en helt ny stad, säger Erik Nordenborg.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se