Så ska Skövde bygga bandyhall för 28 miljoner: ”Man måste tänka brett och inkludera alla”

Var i Sverige som nästa bandyhall står färdig är i dag oklart. Skövde är i alla fall en av kandidaterna till att bli näst på tur genom att bygga en treväggshall till sommaren 2017.

Det är trettondagen 2016 och 14 grader kallt en fin vinterdag i Skövde. Jag är för första gången på Billingens Isbana för att se hemmalaget Skövde Bandy spela derby mot Otterbäcken i division 1 västra. Matchen blir ganska underhållande och jämn, men till slut är det gästerna Otterbäcken som vinner med 3-5 och tog därmed säsongens andra seger mot Skövde. Hemmalaget, som är nykomlingar i division 1, siktar dock mot fler målsättningar än att bara vinna derbyn mot Otterbäcken och det är anledningen till att jag åkte till Skövde den här vackra vinterdagen. Jag ville nämligen veta mer om planerna på en bandyhall för 28 miljoner kronor.

Efter matchen träffar jag Fredrik Lorentzon hemma i hans lägenhet nedanför berget i Skövde där Billingens Isbana ligger. Fredrik spelar normalt sett i Skövde, men var inte med i matchen mot Otterbäcken på grund av skada. Utöver att vara spelare är Fredrik också projektledare för att bygga det som kan bli Sveriges 13:e bandyhall.
– Jag började ju med det här som ett projektarbete när jag gick på gymnasiet, men det är ju många år sen nu. Nu har jag fått möjligheten att jobba med det här tack vare att en sponsor betalar en halvtid för mig som projektledare och så säljer jag åt dem på den andra halvtiden, säger Fredrik Lorentzon.

Billingens Isbana

 

Började som ett projektarbete

Projektet föddes alltså redan 2008 när Fredrik gick sista året på teknisk linje på gymnasiet och tankarna på hallen har funnits med sedan dess. Det var dock först under 2015 som det gamla projektet tog fart på liv och började återigen bli aktuellt. Fredrik är en av bandyentusiasterna i en stad som på vintertid snarare är förknippad med handboll och ishockey och där bandyn för en anonym tillvaro. Men det är strävan efter att ge favoritsporten bättre förutsättningar för att utvecklas, som driver Fredrik och de andra i projektet.
– Skövde är ingen bandystad, men det kanske kan bli. Jag tror att bandyn kommer att överleva utan hall, men den kommer inte utvecklas på grund av de varma vintrarna, det kommer inte att gå i längden. För mig är bandyn den bästa sporten, en häftigare variant av fotboll, men det finns för många problem runt den på grund av regn, blåst och värme och det måste vi komma i från, menar Fredrik.

Vad är det då för hall som Skövde planerar att bygga? Projektet tänker ungefär som Edsbyn gjorde 2003 när arenan som numera heter Svenska Fönster Arena invigdes med endast ett tak färdigt och inga väggar. I Skövde planerar man att bygga med tre väggar, men inte bygga igen mot långsidan där det i dag finns ett klubbhus och läktare.
– Det är ska vara ett ännu enklare bygge än de enklaste hallarna, som de i Vetlanda och Surte. Det kommer därför vara öppet på sidan mot läktaren, men det skyddar ändå mot 95 procent av vinden eftersom det bara kan blåsa åt ena hållet. Vinden har ingenstans att vända, det blir som i ett hus. Har man två dörrar öppna blir det korsdrag men har man bara en dörr öppen händer ju ingenting. Men i framtiden är tanken att bygga in hela hallen.

Har man två dörrar öppna blir det korsdrag men har man bara en dörr öppen händer ju ingenting.

Genom att behålla så mycket som möjligt av nuvarande utrustning och faciliteter hålls också kostnaderna nere i projektet.
– Tanken är också att vi ska bygga som ett badkar runt planen för att hålla inne kylan, så vi ska bygga en 1,5 meter hög sarg utan hål. Det kommer att hålla nere energikostnaderna samtidigt som vi även kommer kunna åka längdskidor innanför den sargen.

Billingens VinterlandBillingens Sommarland

Fullt med aktiviteter även på sommaren

Utöver att vara en hall för bandy är tanken att skapa ett aktivitetsområde vid nuvarande Billingens Isbana. Området är redan i dag ett livfullt område på vintern, med längdskidor, utförsåkning och ett hotell. Med den tänkta bandyhallen kan detta område i Skövde blomstra ännu mer, genom att få rum med fler sporter än bara bandy och genom att samarbeta med fler av stadens föreningar. På vintern finns utrymme för curling, längdskidåkning under tak och kanske även kälkhockey. Men även på sommaren ska hallen kunna utnyttjas.
– Det vi har jobbat mest med är att få med fler föreningar, så till det vi kallar för Billingens Sommarland är det klart med streetfotboll och beachfotboll och vi jobbar även på beachhandboll. Vi vill ha in mer på sommartid, till exempel paddeltennis som är populärt just nu och så en lekplats som barnen kan vara på.

Fredrik Lorentzon menar att nyckeln till att lyckas med detta projekt är att inkludera så många som möjligt. Billingen ska kunna gå att utnyttjas året runt och Billingen ska vara en plats för alla invånare i Skövde Kommun. Att bara tänka att det är en plats för bandy skulle aldrig räcka, menar Fredrik.

Det finns många som vill bandyhall i Sverige, men många projekt misslyckas. Varför tror du att det är så?
– Jag tror att många tänker för smalt. Kommunen är den största sponsorn för ett sånt här projekt och de driver för alla i staden, så det måste gå att använda av alla oavsett kön, bakgrund eller funktionsnedsättning. Genom att göra det kan man också få mer bidrag från olika håll. Så man måste tänka brett och inkludera alla och jag tror inte heller att svenska kommuner är så fetfödda på sådana här idéer, vi har till exempel fått väldigt bra respons från Skövde Kommun, säger Fredrik.

Fem ungdomslag i Skövde

2003 var Billingens Isbana i Skövde nedläggningshotad och riskerade att gå samma öde till möte som till exempel Oxelösund och Skutskär. Då fanns inte mycket support för bandysporten i staden, men bandybanan överlevde och föreningen har kämpat vidare med små medel. 13 år senare har Skövde Bandy skridsko- och bandyskola, fem ungdomslag i åldrarna 9-16 år samt ett A-lag i division 1. Och om planerna på en hall går i lås är sannolikheten står att statusen för bandyn blir ännu större i staden.
– Vi har inte haft mycket råg i ryggen genom åren, men nu börjar vi få fart på det. Vi har ungdomslag i alla åldrar och vi tror att vi kan öka vår verksamhet med tio gånger om, men då är inomhus en förutsättning för det. På så vis kan det bli som i Trollhättan till exempel, som har haft en sjuk boost med ungdomslag sedan de byggde sin hall eftersom barnen inser att det är en så kul sport.

Vi tror att vi kan öka vår verksamhet med tio gånger om, men då är inomhus en förutsättning för det.

Budget är alltså 28 miljoner varav mer än hälften är i form av ett amorteringsfritt lån från kommunen. Resten ska finansieras genom bidrag samt genom crowdfunding och företagssponsring. Det är det som upptar den mesta av tiden just nu för Fredrik Lorentzon i hans roll som projektledare, men han har medgång i jakten på sponsring. Utöver företag märks bland annat också Elitserie-klubben Villa Lidköping bland sponsorerna, som ger stöd till projektet för att främja bandyn i Västergötland.

Planen är att hallen ska vara färdig sommaren 2017, kommer ni verkligen att klara det?
– Ja, det är ingen idé att att gå och vänta på det här. Vi börjar bli redo för att söka bygglov och kommer göra det under våren, men sen kommer det att ta tid. Projektet går dock framåt hela tiden nu tack vare att vi har en person som kan arbeta med det dagtid, annars hade det inte hänt någonting.

Fredrik Lorentzon och Andreas SödermanOch den personen är alltså Fredrik Lorentzon, spelaren i Skövde Bandy som nu kan vara på god väg att besanna drömmen från gymnasiet att bygga en bandyhall i sin hemstad.
– Jag är egentligen mer av en bandyperson än en Skövde- eller Villa-person, så jag vill att det ska gå att utveckla den här sporten. Det finns en stor potential i bandy, men det gäller att kunna hanka sig runt när det är ösregn och 12 grader varmt också, avslutar Fredrik Lorentzon.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se

  • Fredrik

    Skövde Bandy har ju faktiskt ett 18-års lag, om man ska vara noga …

    • Andreas Söderman

      Okej, tack! Missade tyvärr det laget eftersom det inte finns med i listan över lag på Skövdes hemsida.