Pågående projekt: När sätts spaden i marken för Sveriges nästa bandyhall?

Just nu finns inget pågående bygge av bandyhallar i Sverige och det är oklart vilken som blir näst på tur. Här gör vi en genomgång av de projekt som just nu ser ut att kunna bli Sveriges nästa bandyhallar. 

Bollnäs

Diskussionerna har varit många och bakslagen flera i Bollnäs strävan efter en bandyhall. Senaste nederlaget kom våren 2015 då kommunfullmäktige röstade nej till en ansökan om ett lån på 61 miljoner kronor. Senare under 2015 presenterade Bollnäs Bandy sina planer på att bygga en hall på SJ-området, där föreningen själva finansierar bygget, som skulle stå färdig till 2017. Men om det blir byggstart under året återstår fortfarande att se.

Borås

I Borås finns det vissa planer på en en flexibel hall som också skulle kunna delas upp i tre separata ishockeyrinkar för att lösa stadens behov av fler isytor även för ishockeyverksamheten. Projektet presenterades under 2015 genom ett samarbete av Borås Bandy och Borås Konståkningklubb. Hur projektet har gått vidare är dock oklart.

Kungälv

I december 2014 beslutade Kungälvs Kommun att detaljplanera för en bandyhall på Ytterområdet i Kungälv. Sedan dess har dock inte mycket hänt. Det verkar återstå mycket innan en hall står färdig, men IFK Kungälv säljer just nu så kallade guldbiljetter som finansiering till hallen. I beskrivningen av dessa är målsättningen att hallen ska vara klar före 2021.

Motala

I september 2015 beslutade Motala Kommun att inleda arbetet med en aktivitetshall under 2016. Planen är att lägga en ny betongplatta där nuvarande is finns på Isstadion och därefter bygga in läktare, klubbhus och omklädningsrum med mera. Om allt går som det ska kan hallen i Motala stå färdig under 2017.

Skövde

I Skövde finns planerna på att bygga en treväggshall över nuvarande isbana på Billingen. Hallen ska kosta 28 miljoner och ha plats för flera sporter, både under sommaren och vintern. Hallen kan stå färdig tills sommaren 2017.

Stockholm

Sveriges huvudstad Stockholm saknar fortfarande en bandyhall och överhuvudtaget är bristen på isytor stor i Stockholm. Turerna kring att bygga en hall har varit många genom åren, men under våren 2015 verkade allt vara klart för att bygga en skridsko- och bandyhall i Tallkrogen (bilden ovan). Senare blev kostnaderna högre än beräknat och under hösten meddelande Stockholm Stad att de utreder en alternativ placering av en bandyhall till en lägre kostnad. Därför finns det fortfarande inga beslut och knappt längre några konkreta planer i Stockholm. Huvudstadens bandyklubbar får därför fortsätta kämpa i motvind.

Söderhamn

Precis som i Bollnäs har diskussionerna varit många om en hall i Söderhamn, men så sent som i november 2015 sade till slut Söderhamns Kommunfullmäktige ja till att bygga en hall på Hällåsen. Hallen får som mest kosta 60 miljoner kronor och byggs på parkeringen vid Hällåsen, nedanför curlinghallen. Just nu pågår projektering av bygget.

Har vi missat något pågående projekt? Tipsa gärna om fler bandyhallar som kan vara på väg att byggas i Sverige!

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se