Efter sitt livs första bandymatch: ”En upplevelse som fick mig att omvärdera min bild av sport”

Är 2016 året då du ska testa något nytt? Gör då som Emil Tigerlantz från Jönköping och gå på ditt livs första bandymatch.

Det var den 1 december 2015 som Emil Tigerlantz från Jönköping följde med bland andra undertecknad på en bandymatch i Vetlanda, då hemmalaget VBK tog emot Villa Lidköping. Det var första gången som Emil såg en bandymatch och i stort sett första gången som han under sitt 36-åriga liv ens var i närheten av ett idrottsevenemang.
– Mitt idrottsintresse skulle jag beskriva som nästan obefintligt. Innan den här matchen hade jag varit på en sportmatch, en ishockeymatch med HV 71 för tio år sedan, varav jag på var väg att gå efter två perioder eftersom jag inte visste att det var tre. Så på den nivån är det, säger Emil, som på rak arm kan nämna tre aktiva fotbollsspelare i form av Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi och Simon Tibbling.

Med detta idrottsintresse i ryggen blev det alltså premiär på en bandymatch. Emil hade fångat upp att bandy avgjordes på is precis som ishockey och att spelarna hade klubba. Däremot var storleken på planen något som överraskade när han klev in i Sapa Arena.
– Mitt första intryck var ju ’shit, vilken stor plan!’. Den var helt bisarrt stor, större än ishockey. Men annars visste jag inte vad jag skulle förvänta mig på förhand, jag hade väl sett en blöt hockeyrink framför mig.

Matchen mellan Vetlanda och Villa var väl kanske inte en match som visade upp den offensiva och publikfriande bandyn. Villa vann matchen med 5-2, framförallt efter en närmast fläckfri defensiv insats. Emil Tigerlantz uppskattade dock vad han såg från läktaren och säger att matchen var mycket roligare än han trodde på förhand.
– Jag tyckte faktiskt det var väldigt kul att se, mycket roligare än jag trodde. Jag har till exempel tänkt tillbaka på matchen flera gånger, eftersom det var en cool upplevelse, det hade jag inte räknat med. Det kändes som att det var mycket mer taktik än i ishockey där de bara smäller på, i bandy hann man tänka efter och förstå vad de gjorde men samtidigt kunde det svänga ganska snabbt. Sen var det kul att se lite grejer de höll på med, en sån där inverterad basketdunkning när han studsade på klubban, säger Emil och syftar på Johan Esplunds konstmål som var matchens första mål (se målet i klippet nedan).

 

Inför matchen besökte Emil det så kallade Gula Huset vid Sapa Arena, där man kan äta och få höra tränarnas tankar inför matchen, då både Jonas Claesson och Johan Sixtensson pratade inför matgästerna. Det var något som också uppskattades väldigt mycket och Emil menar att om den möjligheten finns så är det ett perfekt sätt för en nybörjare att få mer förståelse inför matchen.
– För mig som inte är idrottsintresserad så blir ju storyn mycket viktigare. Då var det coolt att sitta där och käka innan och höra hur tränarna tänkte och planerade inför matchen och det var mycket snack om att Bryngelson inte var med. Det lyfte hela matchen, hela fajten på något sätt och jag tycker det var grymt, säger Emil.

Emils tre tips till nybörjare
  1. Klä dig varmt – ta både dig både långkalsonger och kängor.
  2. Spela på matchen – det gör att du får en anledning att hålla på ena laget.
  3. Lyssna på tränarna – om möjligheten finns så ger det matchen en story.

Ett annat tips till nybörjare för att skapa mer nerv i matchen är att spela på matchen. Emil satsade på Vetlanda-seger och hade därför en anledning att hålla lite mer på hemmalaget och kanske även få känna lite av den där besvikelsen som vi inbitna supportrar känner när våra lag förlorar.
– Ska man gå kan man lika gärna gå all in och sätta några hundralappar på ett lag. Det gjorde att i alla fall jag blev mer intresserad eftersom jag hade personlig vinning på att de skulle vinna och då lever man sig in i matchen mer.

Såg du bollen?
– I början fattade jag inte riktigt och såg inte bollen, så då kunde jag dröja kvar med blicken där den inte var. Men det vande man sig vid, det gick ju snabbt och man var tvungen att vara med hela tiden. Efter en kvart så hade jag nog ändå ganska bra koll, jag trodde det skulle vara svårare att hänga med.

Så överlag var det en positiv överraskning för Emil Tigerlantz på sitt livs första bandymatch. Med långkalsonger och ordentliga kängor på som skyddade mot kylan på sittplatsläktaren i Sapa Arena så fanns det inte mycket som var negativt i intrycket av matchen.
– Det var en väldigt bra upplevelse och den fick faktiskt mig att omvärdera hela min negativa syn på sport, eller min neutrala syn kanske jag ska säga. Jag tycker det var en riktigt kul grej och med god mat och allt sånt innan så blev det väldigt bra upplevelse, som jag fick en liten gnista av. Jag ska bland annat ge ishockey en ny chans, det trodde jag aldrig efter den där matchen för tio år sedan.

Innebär det att du kommer gå på bandy igen?
– Nu måste man komma ihåg att jag börjar på minus 1000 på en skala, min släkt och mina vänner skulle tro jag skojade om de fick höra att jag har varit på bandy. Steget till att jag skulle dra i väg själv och se en idrottsmatch är väldigt långt, men jag har kommit långt på vägen och skulle absolut kunna tänka mig att följa med på någon mer match i framtiden, säger Emil Tigerlantz, efter sitt livs första och bästa bandyupplevelse.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se