I jakten på något speciellt med nyårsafton upptäckte jag återigen hur vacker bandyn kan vara

Finns det något speciellt med bandy på nyårsafton? Med den frågan åkte Andreas Söderman till Tranås, en dag när bandyn fick visa sig i sin vackraste vinterskrud. 

Inom bandyn tycker vi om att göra vissa dagar mer speciella än andra. Vi har framförallt annandagen och finaldagen och under många år hade bandyn även nyårsdagarna som speldagar. Dessa har allt mer försvunnit på senare år och högsta serien har inte spelat en match på nyårsafton sedan 1991, ett år då bland annat Västerås slog Västanfors med 13-3.

I Allsvenskan är det dock betydligt mer förekommande och de senaste säsongerna har spelschemat nästan varje år bjudit på matcher på årets sista dag. Sedan 2011 har serien vänt med dessa matcher, vilket har gjort att returmötena mellan samma lag som möttes på annandagen även möts i nyårshelgen och flera av klubbarna väljer att lägga matcherna just på nyårsafton. Ett exempel på det är Gustavsbergs IF, som har nyårsafton till sin ekonomiskt viktigaste dag på hela året, genom att vara en familjedag som lockar storpublik till Ekvallen.

Två andra lag som de senaste säsongerna i Allsvenskan ofta mötts på nyårsafton är de småländska rivalerna Tranås BoIS och Nässjö IF. Så även på den sista dagen 2015 och det var av just den anledningen som jag beslutade mig för att åka till Bredstorps IP i Tranås. För att ta reda på om det finns något speciellt även med bandy på nyårsafton och om denna dag har potential att bli ännu en av de där speciella bandydagarna.

Bredstorps IP

 

Den mångsidiga bandysporten

Solen stod låg bakom ena kortsidan på Bredstorps IP när domaren blåste i gång matchen. Det tog sedan bara 28 sekunder innan gästande Nässjö tog ledningen, vilket var första halvlekens enda mål. En halvlek som spelades i bländande solsken, ett par minusgrader och en vit inramning med snö överallt. Någon gjorde en keps av matchprogrammet. Två röststarka klackar där bortalagets supportrar Röda Bollen var fler till antalet och som matchen utvecklades var det också de som fick jubla mest i slutändan.

Bredstorps IPDet blir alltid en så mycket mer gemytlig stämning på bandyarenorna dessa vackra vinterdagar. När kylan känns i fötterna, när barnen kan leka i snövallarna bakom målen och när en uppsluppen gemenskap råder på läktaren, där kvällens nyårsfirande diskuterades. Det var den stämningen som rådde i Tranås denna nyårsafton, där toaletten blev en värmestuga och där doften av grillad korv låg tät runt de välfyllda läktarna. På många sätt en romantisk bild av sporten bandy och kanske ett sätt att klamra sig fast i något som sporten allt som oftast inte är. Men en tjusning med bandyn är att den är så pass mångsidig, att sporten ena dagen kan vara inomhus inför fulla läktare i en modern hall eller utomhus i snö och solsken. Eller för den delen utomhus i regn och snålblåst eller inomhus i en kal plåthall. Det är få sporter som har så pass många olika ansikten på alla nivåer och de olika förutsättningarna tycker jag bidrar ytterligare till det unika med sporten.

1 137 åskådare, 450 sålda grillade korvar och 35 000 kr i halva potten-lotteriet.

Precis som nämnda Gustavsberg så hade dessutom Tranås BoIS en ekonomiskt mycket bra dag. 1 137 åskådare, 450 sålda grillade korvar och över 35 000 kr som vinstpott i halva potten-lotteriet. Publiken som kom till Bredstorps IP inte bara trivdes, de hade också tagit på sig spenderbyxorna.

PG hade hellre spelat dagen innan

Matchen vanns till slut av Nässjö IF med 1-5, efter att målvakten Richard Solebris Andersson räddat straff vid ledning med 0-1. Efter den räddningen kunde Nässjö avgöra en match som annars stod och vägde där lagen inte bjöd varandra på särskilt mycket ytor. Planens mest meriterade spelare, Patrik Gustafsson Thulin, gjorde två mål varav hans 0-3-mål var matchens prestation med en stark soloåkning från vänsterkanten. Efter matchen var ”PG” glad för segern, men lät inte överförtjust över att spela bandy på nyårsafton.
– Nja, jag hade nog hellre spelat igår. Jag tror det hade passat folk bättre också om matchen var igår, då folk ändå är lediga, sa ”PG” efter att ha firat av segern i den röda röken hos supportrarna.

Röda Bollen

Och om jag var där för att ta reda på om det finns något speciellt med bandy på nyårsafton så kom jag nog fram till att det egentligen inte gör det. Det jag istället kom fram till var att jag återigen stärktes i övertygelsen om att en måste ta vara på dessa vinterdagar och uppleva bandyn när den är som bäst. Det är alldeles för få dagar på ett år då bandyn kan spelas utomhus under perfekta förhållanden som kan få ögonen på vilken nostalgiker som helst att tåras. Om det så är nyårsafton eller en vanlig söndag i februari, det handlar om att ta vara på bandyn och ta del av den upplevelse det faktiskt kan vara en sådan här dag.

Det är alldeles för få dagar på ett år då bandyn kan spelas utomhus under perfekta förhållanden som kan få ögonen på vilken nostalgiker som helst att tåras.

Jag tittar på sommarhalvåret väldigt mycket på Allsvenskan i fotboll, tack vare stämningen och gemenskapen med klubbarna som är omöjlig att känna med europeiska toppklubbar, trots att fotbollen är sämre i Sverige. Av samma anledning ser jag mer än gärna bandy i alla former, även i matcher där tempot är lägre och passningsspelet kanske inte lika bra som i de bästa matcherna i Elitserien. Jag var inte på Bredstorp bara för att se spelet, jag var där minst lika mycket för att få ännu en bra bandyupplevelse som en ända in i själen mår bra av. En välgörande friluftsupplevelse. Så länge det finns en stämning och gemenskap så är bandyn oavsett vilket Sveriges mest underhållande sport. När det dessutom sker på årets sista dag är det ett vackert sätt att sätta punkt på ett bandyår.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se