Vänersborgssupportern Patrik: ”Fler borde upptäcka hur roligt det är att åka på bortaresor”

Bandyn behöver engagerade supportrar, som brinner för sina lag och som kommer till arenorna för att skapa stämning på läktarna. En av dessa engagerade supportrar är Patrik Karlsson, boende i Trollhättan men som håller på IFK Vänersborg.

Det är dagarna efter annandagsbandyn när jag ringer upp IFK Vänersborgssupporten Patrik Karlsson. På förhand tänkte jag att den matchen skulle bli en av de mest intressanta derbymatcherna detta år, när de båda antagonisterna äntligen mötte varandra igen på en annandag. Publikmässigt infriades förväntningarna med ett fullsatt Arena Vänersborg men matchen blev ingen spännande sådan, då hemmalaget IFK vann med hela 10-1. Annat var det 2001 när Vänersborg mötte Gripen på gamla isstadion inför över 7 500 åskådare på annandagen och bandy har kanske aldrig varit hetare i regionen än just då.
– Det var fina derbyn på den tiden, både i Vänersborg och i Trollhättan med mycket publik, tror till och med det var fler inne på arenan än vad publiksiffran sa. Det var bra tryck i år med, det kom mer publik än vad jag trodde, men det blir ju inte riktigt samma sak när matcherna inte är jämna. Det var nog många i publiken som hellre hade sett Villa på annandagen för att få nerven i matcherna, säger Patrik Karlsson.

Skulle du också hellre mött Villa?
– Ja, som det känns just nu, för nu är ju Gripen inte lika bra och man vill ju ha nerven i sådana här matcher, nu blev det i stället nästan en vänskaplig match. Men det är klart, klarar sig Gripen kvar och blir bättre så kanske även de matcherna kan bli som de var för 10-15 år sedan.

Född i Trollhättan

Patrik Karlsson är alltså en inbiten IFK Vänersborgssupporter, trots att han är född och uppvuxen i Trollhättan och bor än i dag i Gripens hemstad. Det var i slutet av 80-talet som han följde med sin äldre bror till Vänersborgs hemmamatcher och fastnade för laget. I likhet med vad Stefan Nordén pratade om förra veckan berodde det mycket på den tidens spelare som spelade i Vänersborg, inte minst Dan Hjelm.
– Jag fastnade för Vänersborg, mycket för profilerna i laget och i början följde jag nog med för att se dem snarare än spelet. Det hände liksom alltid något i matcherna när till exempel Dan Hjelm eller Pelle Fosshaug var med och speciellt Hjelm som pratade väldigt mycket, det var roligt att se dem. Sen blev det mer och mer bandy under 90-talet och sedan 1991 eller 1992 har jag inte missat många hemmamatcher.

Finns det någon Dan Hjelm i dagens IFK som nya supportrar kan fastna för tror du?
– Kanske inte någon Hjelm-typ, men jag tycker det många spelare i IFK som spelar med mycket fart och som är roliga att se, däremot saknar vi väl en speldirigent som Valeri Grachev på sin tid, men sådana spelare finns det få av i dagens bandy. Men Joakim Hedqvist är ju en spelare som det händer mycket kring och han gestikulerar ju mycket, han är väl det närmaste en Dan Hjelm vi har i dag.

Hur är det att vara Vänersborgssupporter i Trollhättan då?
– Nu för tiden är det ganska lugnt, det var värre då i början av 2000-talet och då jobbade jag ihop med väldigt många Gripen-supportrar också. Men som tur var så vann ju Vänersborg oftast, så det var mycket snack innan matcherna och mindre efter, skrattar Patrik.

Gripen-supportrarna snackade mycket innan matcherna och mindre efter.

Jag känner inte Patrik Karlsson, men det finns en del människor som man ibland får en annorlunda relation till när man följer dem på Twitter, nästan som om man känner dem. Plötsligt tar man del av deras känslouttryck och åsikter nästan varje dag och Patrik Karlsson hör till den här skaran av människor. Patrik, under twitter-namnet @batasar10, är nämligen en av de som väldigt ofta syns på hashtaggen #svbandy med synpunkter om Vänersborgs senaste matcher, kritik mot domaren eller tankar om hur sporten kan bli mer underhållande. Patrik är en av många bandysupportrar som ofta syns där, men trots sitt ivriga twittrande menar han att det inte alltid är den bästa kanalen för att nå så många bandyintresserade som möjligt.
– Jag tycker det är svårt att säga om det är så mycket publik där egentligen, jag tror det är mest aktiva som spelare och ledare. Så jag tror faktiskt inte att Twitter är så utbrett, då tror jag det är viktigare att synas på klubbarnas hemsidor och liknande om man vill nå så många bandyintresserade som möjligt.

Det ska gå snabbt på Twitter och Patrik medger att han inte alltid är så nöjd med sina egna formuleringar.
– Nej, jag är inte alltid helt nöjd med det jag säger där. Det är väl nackdelen med sociala medier, att man hela tiden är uppkopplad, jag tror det hade varit bättre att låta bli att skriva något under matcherna.

Skriver på Älgarnas hemsida

Patrik nämnde klubbarnas hemsidor och själv har han på senare tid börjat engagera sig för att sprida information om IFK Vänersborg genom att skriva på supporterklubben Älgarnas hemsida. Han säger själv att det är först på senare år som han har gått med i supporterklubben och kände sedan att det var dags att engagera sig ännu mer för att hjälpa Älgarna att synas mer och nå ut till fler. Problemet med att få fler att engagera sig i supporterklubben är likadant i Älgarna som i många andra ideella föreningar.
– Det är svårt att få med folk som vill hjälpa till. Styrelse och klackledare i supporterklubben gör ett jättejobb, men jag tycker det borde kunna vara fler som kan hjälpa till. Tyvärr tror jag dock att supporterklubben har ett dåligt rykte på grund av gamla saker, långt innan jag kom med i den. Jag tror det var lite vildare förr, men det är betydligt mer städat nu och det hoppas jag fler upptäcker. Nu är det lugna och bra bortaresor som jag absolut tycker fler borde kunna åka med på, säger Patrik.

Just bortaresorna är en aspekt som skulle kunna bli ännu bättre i bandyn för att höja upplevelsen av sporten. Alla tjänar på att det finns supportrar från båda håll med på matcherna, hemmalagets klack blir oftast lite mer taggade, det blir inte helt tyst när bortalaget gör mål och stämningen på arenan brukar överlag bli bättre. Det finns givetvis många anledningar till att de stora organiserade bortaresorna är få i bandyn, inte minst de långa avstånden.
– Nej, jag håller med om det, det är för lite bortaresor överlag i bandyn, men det är som jag säger att fler borde inse att till exempel våra resor från Vänersborg är lugna resor som bara är roliga att åka med på om man vill se sitt lag även på bortaplan.

Mer än 90 minuter bandy

Arena VänersborgVi fortsätter samtalet om vad supportern Patrik Karlsson tycker om bandyupplevelsen överlag, men kanske allra mest där han ser flest matcher på en säsong, hemma i Arena Vänersborg. Patrik är inne på att det framförallt handlar om att skapa en så bra stämning på läktaren som möjligt, för det är stämningen som lockar mer publik säger han. Samtidigt medger han motvilligt att han sneglar på rivalen Villa Lidköping och deras arrangemang.
– Jag gillar ju inte att prata om Villa, men de har gjort väldigt många bra saker runt om matcherna som ger publiken mer än bara 90 minuter bandy. Jag tycker nämligen att man ska skapa mer fest runt matcherna, för det är bara 13 matcher som man har chansen att göra något på en säsong och då skulle man kunna satsa mycket mer på det.

Vad kan bli bättre på Vänersborgs matcher då?
– Framförallt runt restaurang och barer, men det är ju inte IFK som driver det. Där finns det dock massor att göra, är det över 2 000 i publiken så blir det kaos och en massa irritation i köerna. En lösning på det borde de kunna fixa, det handlar ju om att tjäna pengar också.

Men du gillar Arena Vänersborg som bandyhall?
– Ja, det gör jag verkligen, jag tycker den är väldigt bra att se bandy i. Jag gillar framförallt rymden, det blir nästan lite utomhuskänsla över det och det hade vi ju speciellt när det var hål i taket, skrattar Patrik.

Blir nästan lite utomhuskänsla, speciellt när det var hål i taket.

Utöver stämning och så bra service som möjligt för besökarna är det givetvis spelet som ska locka publiken till arenorna. Utöver att han tycker att domarna borde bli bättre på att tillåta fysiskt spel har dock inte Patrik Karlsson inte särskilt mycket negativt att säga om spelet. Tvärtom, hans åsikt är att vi som tycker bandysporten borde bli bättre på att berätta om vilken bra och underhållande sport det faktiskt är.
– Jag tycker bandyn är bra och jag tycker inte man ser så mycket av den defensiva bandyn utan matcherna brukar öppna upp sig. Så jag tycker att vi som är aktiva inom bandyn borde vara mindre kritiska och prata mindre om den defensiva bandyn och istället mer om den offensiva och roliga bandyn som man allt som oftast ser i matcherna.

Slutligen, hur går det för IFK Vänersborg i år?
– Först och främst ska vi ta oss till slutspel och där hoppas jag att vi även i år kan ge motståndarna en riktigt bra match, som vi har gjort de senaste åren. Jag tycker IFK har haft otur i kvartsfinalerna de senaste säsongerna och det är klart att det vore fantastiskt kul om vi kunde ta oss till semifinal, säger Patrik Karlsson, Trollhättebon som istället föll för IFK Vänersborg.

Fakta: Patrik Karlsson

Roll inom bandyn: Supporter till IFK Vänersborg
Bästa bandyupplevelse: Får ändå säga den där annandagen mot Gripen 2001. Det var utomhus, solsken, 10 minusgrader och fullt med folk. Många säger att det var fler än 7 500 inne på arenan, det var ingen som hade koll på hur många som kom in. Och Vänersborg vann med 7-5!

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se