Andra delen med Stefan Nordén: ”Den som kan förändra bandyn mest är tränaren”

Intervjun med Stefan Nordén fortsätter med ett samtal om tränare och tränarens roll. Nordén, som tränar Mölndal Bandy, menar att det saknas idéer och offensivt tänk bland de som är aktiva tränare i dag.

I del 1 pratade vi mer om Nordéns spelarkarriär och att han saknar den friare bandyn. Läs del 1 här!

Stefan Nordén bakar en snus och pratar samtidigt om tidigt 1990-tal i Selånger, när en ung Stefan Nordén tog plats i landslaget för första gången.
– Jag kom ju med i landslaget som 23-åring, men sen var jag avstängd i 10 år. Det var en samling på hösten, men då hade jag planerat att åka utomlands så när förbundskapten Rolf Käck ringde till farsan och frågade varför jag inte dök upp så var jag på semester. Sen fick jag inte vara med på tio år och de hade mig som ett exempel på en oseriös spelare, men sen blev det ju några landskamper igen när jag var 35 år.

Som vi tidigare har varit inne på så är det ingen tvekan om att Stefan Nordén saknar friheten i bandy. Han återkommer till det flera gånger och pratar nästan i romantiska termer om fredagskvällar under bar himmel inför fullsatta läktare och irrationella spelare på isen. Nordén säger att han har slutat titta på Elitserien för det är för tråkigt och att det defensiva spelet har tagit över för mycket.
– Vi måste hitta tillbaka till grunderna som gjorde bandyn populär en gång i tiden, för nu tycker jag att bandyn har fastnat i ett mönster där den har blivit alldeles för styrd. Det är tränarnas ansvar och tyvärr tycker jag att tränarnas roll har blivit för stor i bandyn. Titta på taktiksnacken bara, förr tog de fem minuter, nu är det minst en halvtimme innan varje match.

Är det inte bra med långa taktiksnack menar du?
– Nej, jag tycker inte det, inte precis innan matcher. Det går inte att dra hur mycket som helst inför en match. Jag har korta snack i Mölndal, så killarna vet vad dagens spelstrategi är, men annars tycker jag det ska vara mycket friare och upp till killarna själva. Korta snack och prata bara offensivt, det är min filosofi.

Stefan Nordén är alltså numera tränare i division 1-klubben Mölndal Bandy. Han har tidigare varit spelande tränare i Kungälv i Elitserien och Frillesås i Allsvenskan, två uppdrag som båda slutade mitt under säsong. Nu gör han sin andra säsong i Mölndal och som sagt förespråkar han alltså en fri bandy i ett lag som är med i toppen i divison 1 västra och som på sikt vill bli etablerade i Allsvenskan. Nordén trivs bra i klubben.
– Jag lärde mig mycket av att få sparken i Kungälv efter ett par matcher och nu lär jag mig väldigt mycket i Mölndal. Det är en levande förening med både dam och herr och många unga killar som satsar. Det är roligt att hålla på med spelare som vill någonting, men jag säger till dem ’lyssna inte för mycket på mig’. Jag ger bara grunderna och spelmönstret, sen är det upp till killarna att göra det de vill och vara lite irrationella på planen.

Jag skulle lätt kunna gå in som spelare i ett lag i Elitserien.

Den 47-årige Nordén är dessutom spelare i Mölndal och säger själv att han i vissa avseenden är bättre nu än när han var 30 år.
– Jag tror fortfarande att jag kan bli bättre och när man inte har den inställningen längre då är man körd. Spela är inte det viktiga för mig, det är killarna i laget som vill att jag ska vara med, men jag älskar sporten och jag är fortfarande väldigt vältränad. Jag skulle lätta kunna gå in i ett lag i Elitserien om jag tränade ett par veckor, säger Nordén med karaktäristisk självklarhet i rösten.

Målsättningen som tränare är klar

Hur vältränad han än må vara så lider spelarkarriären mot sitt slut. Det är som tränare Stefan Nordén nu satsar och målsättningen för honom är tydlig. Han ska träna ett lag i Elitserien och han vill vinna SM-guld. Vägen dit börjar i Mölndal.
– Jag hade erbjudanden från Motala och Surte inför säsongen, men jag kände att jag ville ta ett år till i Mölndal. Men det är klart att jag vill tillbaka till Elitserien, jag saknar professionalismen och allt runt omkring. Den där elektriska stämningen när man glider ut på arenan och det är folk överallt. Det vill jag tillbaka till och jag är övertygad om att det kommer.

Efter ett långt samtal där Stefan Nordén har använt ordet ”fri” till och med fler gånger än han bytt klubb genom åren är det ganska enkelt att sammanfatta vad han tycker behöver utvecklas med bandysporten. Och det är också genom frihet som Nordén vill utveckla spelet i Elitserien och göra det mer attraktivt igen. Att spela en one touch-bandy med irrationella spelare men där hela laget är delaktiga. Det låter svårt att få till och framförallt svårt att balansera i ett lag, men enligt Stefan Nordén är det både ett sätt för att vinna matcher och att underhålla publiken.
– Alla pratar om inomhushallar, men det är ju spelet vi måste jobba med, oavsett om det är inne eller ute. Vi måste släppa på handbromsarna och det är en skyldighet som alla tränare har. Elitserien är ju mer eller mindre stängd numera men ändå spelar lag defensivt en hel säsong och tänker bara på kvalet. Sen finns det många spelare också som skulle kunna jobba med sig själva för att bli den där ledaren i laget som dessutom är en karaktärsspelare och vara den som sticker ut.

Hur blir man en sådan spelare då?
– Jag sket i vad tränarna och det gick ju så där ibland, men spelarna lyssnar för mycket på tränarna i dag och gör exakt som de säger. Tyvärr är tränarna för dåliga och har för lite idéer för att utveckla spelet.

Du är kritisk mot tränarna alltså?
– Jag har sagt det innan och det är inget personligt mot någon tränare, men tyvärr så tycker jag det är för dåligt med nya idéer och även kanske nya namn bland de som går mellan klubbarna. Dessutom är alla aktiva tränare i dag väldigt defensivt inriktade, till och med de som var forwards när de spelade pratar bara defensiv. Titta bara på frislagen, det händer ju ingenting! Vi i division 1 har sex varianter på frislag och det är ju där och på hörnor du har chansen att göra något spektakulärt istället för att bara passa hem bollen över mittlinjen.

Ett självklart ämne återstår

Stefan Nordén och Andreas SödermanJag vet inte huruvida Stefan Nordén har rätt i allt han säger och om det ens är genomförbart att vinna SM-guld med den fria bandyn han förespråkar. Det enda jag vet är att just Nordén har en stor del till varför jag upptäckte bandyn och han har på många sätt format den upplevelse jag tidigt hade av sporten. Det låter också väldigt lockande med en bandy som är mer ’rock’n’roll’ som Nordén själv säger och med fler profiler som skapar rubriker och uppmärksamhet för sporten. Det är kanske någonstans där som upplevelsen av sporten kan förhöjas ytterligare och som kan få fler att upptäcka att bandyn i sin allra bästa form verkligen är Sveriges mest underhållande sport.

Det är dock omöjligt att genomföra en intervju med Stefan Nordén utan att komma in på ämnet domare. Få spelare är så förknippade med gnäll på domaren och tio minuters utvisning för olämpligt uppträdande som Stefan Nordén. Han som 1999 blev avstängd tio matcher efter att ha hotat en domare på parkeringen i Lidköping. För bara några veckor sedan drog han på sig matchstraff i Mölndal efter tjafs med domaren, men trots allt menar Nordén att han har en bra relation med rättsskiparna. Han tycker ändå att relationen i stort mellan domare och spelare behöver bli bättre för bandyns skull.
– Det är ett problem för bandyn med relationen mellan spelare och domare och att man knappt får prata med dem utan att få en utvisning. Jag saknar nog känslan hos många domare att de inser när de gör fel och att de då kan låta spelarna skrika av sig mer istället. Dessutom har ju jag alltid åkt på tjafs, jag har ju aldrig slagit eller skadat någon. Det är också något som kan bli bättre, att de tar matchstraff för de fula sakerna som bentacklingar istället och låter trashtalk vara en del av sporten.

Det är viktigare att domarna tar matchstraff för bentacklingar och låter trashtalk vara en del av sporten.

Vi avslutar intervjun på Avenyn med den selfie som jag hoppas kunna ta med alla människor som intervjuas på den här webbplatsen. Stefan Nordén och jag har många saker gemensamt, framförallt det stora bandyintresset.
– Jag älskar bandyn och tänker väldigt mycket bandy varje dag. Att utveckla bandyn har så många dimensioner; karaktärsspelare, spelet, vad vi gör på planen och organisationen utanför planen, men jag är övertygad om att den som kan förändra mest är tränaren, säger Stefan Nordén.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se