11 saker du måste känna till inför annandagsbandyn

På lördag är det återigen dags för annandagsbandy runt om i Sverige. Här hittar du 11 saker att känna till för att ha full koll inför årets annandagsbandy.

Annandagen var en gång i tiden bandyns genrepsdag

Det brukar ofta sägas att annandagsbandyn uppstod då annandagen var lika med premiär för bandyns högsta serie, men det hände endast under ett par år i slutet av 1950-talet. Sanningen är snarare att annandagen under många år var genrepsdag inför premiärerna i januari och av geografiska skäl spelades det framförallt derbyn som genrep på annandag jul. Detta började på 1930-talet och 1947 kom det över 7 000 åskådare till en träningsmatch mellan IF Göta och Slottsbron.

Publikrekordet slogs 1957

Den matchen som har lockat flest åskådare till en annandag var premiären 1957 mellan Västerås och Örebro. Hela 9 519 åskådare kom för att se matchen som ÖSK vann med 2-3 och den publiksiffran är fortfarande rekord för annandagen och en av de bästa publiksiffrorna överhuvudtaget för en seriematch i bandy.

Alltid publikfest mellan Edsbyn och Bollnäs

Det derby som förmodligen först skrivs in i spelschemat varje säsong är det mellan Edsbyn och Bollnäs. Lagen har mötts otaliga gånger under annandagen sedan Edsbyn tog sig upp i Allsvenskan 1945 och på topp 10-listan över de bästa publiksiffrorna på annandagen hittar vi inte mindre sex matcher mellan lagen. De har också 2000-talets bästa publiksiffra med 8 151 åskådare år 2000 på Sävstaås. I år möts de inomhus i Svenska Fönster Arena.

Två inställda matcher i Elitserien 2010

Annandagen 2010 blev någorlunda rumphuggen då två matcher ställdes in. Dels klassiska matchen Bollnäs – Edsbyn som inte kunde spelas på Sävstaås på grund av kraftigt snöande. Dessutom ställdes även Boltic – Sirius in på grund av sprickor i isen på Tingvalla i Karlstad. Till de fem matcherna som spelades kom det endast totalt 12 473 åskådare (ett snitt på 2 494).

Vänersborg och Gripen möts igen

För första gången sedan 2008 är det dags för möte mellan antagonisterna Vänersborg och Gripen igen. Då blev det 5-5 inför 4 139 åskådare på gamla Slättbergsbanan, men lagen lockade hela 7 515 åskådare 2001 i Vänersborg. Nu möts de alltså igen och matchen spelas inomhus i Arena Vänersborg.

4 106 är bästa publiksnittet på 2000-talet

2011 kom det 28 744 åskådare till sju matcher i Elitserien, det vill säga ett snitt på 4 106 åskådare per match. Det är den högsta siffran i bandyns högsta serie under 2000-talet. Det året hade Kalix, Broberg, Edsbyn, GAIS, Hammarby, Västerås och Villa Lidköping hemmamatch. Av dessa har Edsbyn, Hammarby och Villa hemmamatch även i år.

Ett nytt ”derby” på årets annandag

I Elitserie-matcherna på årets annandag möts Vetlanda och Sirius, två lag som aldrig tidigare har mött varandra på en annandag. Vetlanda brukar få möta lag från runt om i Sverige när inget annat smålandslag spelar i Elitserien, medan Sirius har mött Hammarby de senaste säsongerna. I år blev det dock möte med Vetlanda för Uppsala-laget, medan Hammarby istället tar emot Kalix.

Det enda derbyt har bara spelats tre gånger

Tillberga gör sin sjätte säsong i Elitserien, men trots detta har laget bara mött stadsrivalen Västerås SK vid tre tidigare annandagar. 2006/07 hamnade nämligen Tillberga i norra Allsvenskan och VSK i södra och förra säsongen var spelschemat redan satt när Tillberga fick en friplats så då fick TB istället möta Kungälv. Nu är det därför dags för den fjärde annandagsupplagen av matchen som i ordets rätta bemärkelse är Elitseriens enda derby.

35 matcher i Elitserien till Division 2

Från Oskarshamn i söder till Haparanda i norr spelas det totalt 35 matcher i Elitserien, Allsvenskan, Division 1 och Division 2 på årets annandag. Tolv av matcherna startar på den klassiska bandytiden 13:15.

Inga dammatcher på annandagen

Däremot spelas det inte några matcher i damernas serier Elitserien och Allsvenskan. Faktum är att det inte har spelats några dammatcher på annandagen sedan 2009, då Sandviken besegrade Uppsala och Nässjö bortaslog Tranås.

Tre matcher sänds på webben – en match i SVT

Bara häromdagen blev det klart att SVT sänder annandagbandy, då matchen Edsbyn – Bollnäs sänds med start kl 12.45, vilket blir säsongens första tv-sända bandymatch. Utöver det erbjuds även tre webbsändningar. Vänersborg – Gripen sänds på Bandypuls.se medan Sandviken – Broberg och Villa Lidköping – Kungälv sänds på Bandyplay.se.

Foto: Roger Eriksson (Creative Commons)

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se