Stefan Nordén: ”Det finns för få karaktärsspelare som kan sticka ut i dagens bandy”

I en lång intervju i två delar träffar Andreas Söderman Mölndal Bandys spelande tränare Stefan Nordén. En frispråkig profil som menar att sporten inte är lika underhållande i dag som när Nordén själv spelade på högsta nivå men som är övertygad om hur upplevelsen av bandy kan utvecklas igen.

Jag träffar Stefan Nordén på ett café på Avenyn i Göteborg. Egentligen skulle vi ha träffats på Åby i Mölndal, där Mölndal Bandy samma dag skulle ha spelat match mot Kareby. Men vädret satte stopp för matchen och Mölndal är ett av många lag i bandy-Sverige som lider av den varma vintern. Spelande tränaren Stefan Nordén tycker givetvis givetvis att det är ett stort problem.
– Det är inte bra med inställda matcher, speciellt inte när vi bara spelar 14 matcher i serien eftersom två lag drog sig ur. Man tränar från april för att spela 14 matcher, det är för lite. Vi tappar alldeles för mycket matchtempo, säger Stefan Nordén.

Det finns många anledningar till varför Stefan Nordén är en profil inom svensk bandy. Den 47-årige norrlänningen slog i genom i Selånger i början av 90-talet för att sedan flytta söderut till Kungälv. Därefter har det blivit spel i ytterligare åtta olika klubbar, varav fem i Elitserien med flest säsonger i Vetlanda BK. Känd som en offensiv spelare med hett temperament, men också känd för de många klubbytena och berättelserna kring vad som hände utanför planen. En av de spelare som tillsammans med till exempel Ola Fredricson, Pelle Fosshaug och Danne Hjelm brukar få personifiera den där bandyn på 90-talet som ofta sägs vara mer underhållande och mer profilrik än dagens defensiva bandy. En beskrivning Stefan Nordén själv håller med om.
– Det har skett en stor utveckling av bandyn, men samtidigt tycker jag det finns saker som har gått bakåt. På 80- och 90-talet såg man ett mycket mer irrationellt spel, bandyn var ju känt för att vara sporten som körde framåt med många individuellt skickliga spelare. Jag tycker det har försvunnit under 2000-talet och det har blivit mycket mer fokus på lagspelet och hålla i bollen. Det är knappt man ens ser någon smälla på längre, i början av 90-talet smällde det ju som fan på isen, säger Nordén.

Stefan Nordén menar alltså att bandyn har gått från att vara en fri sport där spelarna kunde göra vad de ville, vilket var anledningen till att han själv valde bandyn före ishockeyn som 16-åring, till att vara en allt för kontrollerad och defensiv sport. Nordén tycker det finns ett för stort defensivt tänk i dagens bandy och att spelarna inte tillåts blomma ut till att vara de artister som publiken vill se.
– Det är ju det som publiken kommer för att titta på, publiken vill se Zlatan även i bandy. Det finns för få karaktärsspelare i dagens bandy, förr hade ju varje lag minst en eller två spelare som kanske var den där mittfältaren som gjorde något oväntat eller som det hände något kring. Nu lyssnar alla på tränaren och åker i sin ruta, det är väl egentligen bara Johan Esplund som går sin egen väg.

Genomgående mönster genom karriären

En gemensam nämnare för de klubbar som Stefan Nordén spelade i var att de aldrig var några direkta topplag. Lag som Villa, Vänersborg, Boltic och Vetlanda slogs alla om de sista slutspelsplatserna med Nordén i laget och därför har Nordén aldrig spelat mer än kvartsfinal under karriären.
– Det är som du säger, jag har alltid spelat i lag som kämpat runt sjunde eller åttonde plats, men jag tycker det har varit lärorikt. Jag har lärt mig enormt mycket av att få kämpa och jag tycker det är otroligt starkt när man som lag går ihop och gör något tillsammans, som mina lag har gjort flera gånger. Sen tycker jag att vi hade potential att gå till semi med Villa, Vänersborg och även Vetlanda, men det blev aldrig så.

Det finns fler mönster som går igen i genom karriären. Till exempel att många sejourer i klubbar har tagit slut i förtid.
– Det har hänt saker, mycket i och med att jag är den jag är och att jag gjorde grejer som tränarna inte tyckte om. Jag har så många minnen från det här och herregud, vad jag har bråkat med tränare genom åren, det är helt sjukt när man tänker på det. Sen har det också varit så att jag fått rida andras problem och ofta fick jag bära hundhuvudet, men det är inget jag funderar på eller behöver prata om, jag ser bara framåt. Jag måste dock säga att jag har lärt mig något av alla tränare jag har haft och ser bara positivt på att ha varit i många föreningar och mött många människor.

Herregud, vad jag har bråkat med tränare genom åren.

Ett exempel på att hamna i onåd med tränaren är dock historien om modelljobbet i Vänersborg 1998, när Nordén valde att bli fotograferad av Ellos istället för att spela match mot Sandviken.
– Det var bra pröjs och jag frågade sportchefen Uhlin om jag fick åka, han sa ja men jag frågade inte tränaren. Sen var jag petad hela slutspelet och Vänersborg åkte ut mot Edsbyn i kvartsfinalen. Det var synd, jag var jävligt bra den säsongen och jag tror vi hade gått till semifinal, berättar Stefan Nordén.

Det sista mönstret som går igen under Stefan Nordéns spelarkarriär är att han efter att ha gjort ett uppbrott med en klubb mitt under säsongen istället klivit in i en annan klubb som någon form av en frälsare. Efter att ha fått sparken från Gripen 2007 gick han till Kungälv och var med och spelade upp dem i Elitserien. Efter uppbrottet som spelande tränare i Frillesås 2011 kom han istället till Vetlanda och bidrog med sin rutin till att rädda klubben kvar i Elitserien. Därefter gjorde han några matcher med moderklubben Härnösand som gick upp i Allsvenskan. Och det är en roll Stefan Nordén har trivts med.
– Ja, det är klart att jag trivts med det, det är stora resor att göra och väldigt utvecklande. Speciellt i Vetlanda, så fort de har ringt så har jag mer eller mindre kommit, jag har ett stort hjärta för den föreningen. Av alla föreningar jag har spelat i så är Vetlanda den jag har trivts bäst i och jag har haft väldigt roliga och lärorika år där och jag saknar Vetlanda väldigt mycket.
– Jag har ofta fått komma in och styra upp saker och ting så det blir ordning och reda, det är väl därför jag har fått smeknamnet ”Sheriffen” i bandy-Sverige, skrattar Nordén.

Skapa en upplevelse genom att involvera publiken

Stefan NordénUnder samtalet med Stefan Nordén inser jag att det ligger mycket i det han säger, speciellt om en går tillbaka till hur det gick till när jag själv upptäckte bandyn. Stefan Nordén är nämligen en av anledningarna till att jag snabbt tyckte om sporten när jag började gå på bandy säsongen 2004/05. Då var han en av de stora profilerna i Vetlanda, tillsammans med till exempel Andreas Bergwall och Daniel Svedberg. Spelare som stack ut, som det nästan i varje match hände något oväntat kring och spelare man ville se. Samtidigt fanns det unga spelare från orten som det gick att relatera till och laget stod för ett underhållande spel som till och med gav serieseger i södra Allsvenskan. Kanske är det inte mer än så som krävs för att ett bandylag ska bli en upplevelse att börja följa.

Stefan Nordén är av den bestämda uppfattningen att bandy spelas för att underhålla och roa publiken. Själv har han flera gånger sagt saker i stil med att han spelar bandy för publiken, inte för laget. Ett citat som måste tolkas på rätt sätt, menar Nordén.
– Jag har ju sagt det ett par gånger och tolkar man det på ett visst sätt så kan det ju låta jävligt fel. Men det jag menar är att jag älskar att spela för publiken, älskar att underhålla och jag tycker bandyspelare har en skyldighet att göra det. Tyvärr tycker jag det har försvunnit mycket från bandy men också idrotten som helhet. Allting behöver inte vara så jävla allvarligt, livet är tufft nog som det är, då borde sporten kunna ta bort allvaret för en stund.

Livet är tufft nog som det är, då borde sporten kunna ta bort allvaret för en stund.

Det är ju lätt att få intrycket av dig att vara egoistisk, var du en egoistisk spelare?
– Nej, absolut inte. De flesta såg mig nog som självisk och det finns väl anledningar till det, men det är för att jag var den jag var. Jag var ju aldrig särskilt populär hos motståndarens publik. Men jag har alltid varit en lagspelare som har brunnit för laget och velat spela för lagets och föreningens bästa.

Om han inte var populär hos motståndarpubliken så brukade dock relationen till den egna publiken vara bättre. Nordén menar också att en stor i del att vara en underhållande spelare som ger publiken en upplevelse är att göra åskådarna delaktiga i matchen.
– Jag tycker man ska ha lite roligt där ute på planen och bjuda publiken på grejer. Jag kommunicerade ofta med publiken men det är så stängt i dag och spelarna vågar inte prata med dem på läktaren. Det måste vara show på isen, för utan publiken har vi ingen sport! Låt dem känna sig delaktiga och en del av matchen, då vill fler komma och titta, säger Stefan Nordén.

I del 2 i intervjun pratar vi om Stefan Nordéns karriär som tränare och hur han ser på dagens Elitserie-bandy. Läs del 2 här!

Fakta: Stefan Nordén

Ålder: 47 år
Roll inom bandyn: Spelande tränare i Mölndal Bandy
Klubbar som spelare: Härnösands AIK, Selånger BK, IFK Kungälv, IFK Vänersborg, Villa Lidköping BK, Boltic/Göta, Vetlanda BK, Gripen Trollhättan, Frillesås BK, Mölndal Bandy
Klubbar som tränare: IFK Kungälv, Frillesås BK, Mölndal Bandy
Bästa bandyupplevelse: 1991 mötte vi Edsbyn med Selånger på nyårsafton. Jag gjorde en Dallas-fint på Joe Lönngren, drog målvakten och satte bollen i nättaket. Det var mycket publik, nyårsafton och vi gick till Elitserien tack vare det målet. Det är en sekvens som satt sig fast i skallen, en fantastisk bandyupplevelse.

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se

  • Marcus Norman

    Trevlig artikel och initiativ. Bra skrivet. Lycka till!