Tolv bandyhallar i Sverige – hur många har du besökt?

Edsbyn var först och Nässjö är den senaste. Det finns tolv hallar för bandy runt om Sverige, alla med olika karaktärer och faciliteter. Här hittar du en snabb guide till Sveriges bandyhallar.

Svenska Fönster Arena i Edsbyn

Svenska Fönster ArenaSveriges första bandyhall var Edsbyn Arena, som sedan blev Dina Arena och sedan 2013 Svenska Fönster Arena. Hallen invigdes redan 2003, men saknade första säsongen väggar. Dessa kom på plats 2004 och tillkomsten av hallen kom att inleda den framgångsrika perioden med fem raka SM-guld 2004 till 2008. 4 000 åskådare får rum i denna pionjär till bandyhall.

ABB Arena i Västerås

ABB Arena2007 invigdes ABB Arena på samma plats som Rocklunda Isstadion tidigare låg. Hallen är den största i Sverige med 9 000 åskådarplatser och har sedan sin invigning sett två SM-guld för Västerås SK och ett VM-guld för Sverige som bärgades mot Ryssland i finalen i en fullsatt ABB Arena 2009.

Ale Arena i Surte

Samma år invigdes även Ale Arena i Surte, som är den billigaste av alla bandyhallar som har byggts med en byggkostnad på endast 17 miljoner. 2 500 åskådare får plats i hallen som är hemmaplan för Ale/Surte, men som även har sett Elitserie-matcher för Kungälv och GAIS.

Göransson Arena i Sandviken

Göransson Arena2009 var det år då flest bandyhallar invigdes, inte mindre än sex hallar öppnade detta år. Först ut var Göransson Arena i Sandviken som stod klar i maj 2009, som fått sitt namn efter den stiftelse som till stor del finansierade hallen. Upp till 4 000 åskådare får plats i Sandvikens hemmahall, där merparten av åskådarplatserna är sittplatser.

Arena Vänersborg i Vänersborg

Arena VänersborgAlla bandyhallar har varit föremål för långa diskussioner, men den som det förmodligen har pratats mest om Arena Vänersborg. Det har pratats om höga kostnader, förseningar och sprickor i taket, men också en viktig del av IFK Vänersborgs utveckling och en fullsatt VM-final 2013 inför 5 000 åskådare.

Behrn Arena i Örebro

14 november 2009 invigdes Behn Arena i Örebro, som byggdes över gamla Vinterstadion. Hemmalaget Örebro har dock aldrig tagit sig tillbaka till Elitserien sedan hallen, som rymmer 1 700 åskådare, invigdes.

Slättbergshallen i Trollhättan

Samma dag som Behrn Arena invgdes även Slättbergsbanan i Trollhättan, som byggdes över gamla Slättbergsbanan. Hallen rymmer även två ishallar och bandyarenan har kapacitet för 3 500 åskådare. Sedan Gripen inför i år tog sig tillbaka till Elitserien så har nu även Slättbergshallen fått visa upp sig i högsta serien.

Rättvik Arena i Rättvik

Senare i november 2009 togs Rättvik Arena i bruk. Hemmaplan för IFK Rättvik i Allsvenskan är hallen den enda av sitt slag i bandyfästet Dalarna med en publikkapacitet på ca 1 000 åskådare.

Sparbanken Lidköping Arena i Lidköping

På annandagen 2009 invigdes Sparbanken Lidköping Arena, hemmaarena för bland andra Villa Lidköping. 4 500 åskådare får normalt sett plats i hallen, men publikrekordet är så högt som 5 329 åskådare. Hallen är förmodligen en av de modernaste och mest publikvänliga hallarna i Elitserien och sedan den invigdes har Villa stadigt ökat sitt publiksnitt.

Sapa Arena i Vetlanda

Sapa ArenaI september 2011 stod Sapa Arena klar i Vetlanda, efter att diskussioner om tak över gamla Tjustkulle hållits i närmare 10 år. Strax över 2 000 åskådare, merparten stående, får plats i Vetlanda BK:s hemmaarena, som är byggd i stål. Här har även turneringar som B-VM 2013 och P19-VM 2015 arrangerats.

Relitahallen i Uppsala

RelitahallenVid sidan av klassiska Studenternas finns i Uppsala även Relitahallen, som i första hand är en träningshall men där även UNIK spelar hemmamatcher i Allsvenskan. 350 åskådare får plats i hallen, som även den invigdes 2011.

Stinsen Arena i Nässjö

Den senast invigda bandyhallen i Sverige är trähallen Stinsen Arena i Nässjö. Hallen byggdes över Skogsvallen och invigdes 2012, med plats för cirka 2 000 åskådare. Klassiska Nässjö IF spelar sina hemmamatcher i Allsvenskan i Stinsen Arena.

Hur många av Sveriges tolv bandyhallar har du besökt?

Foton: Andreas Söderman, Anders Wändahl (Creative Commons), Roger Eriksson (Creative Commons), Johan Jönsson (Creative Commons)

Andreas Söderman

andreas.soderman@upplevbandy.se

  • Christoffer Sjöberg

    Vore kul med info om kommande arenor med, i dagsläget är det väl i Kungälv och Söderhamn som de har fått grönt ljus!?

    • Andreas Söderman

      Hej Christoffer! Jag har tänkt att skriva om det, så det kommer att komma artiklar med fokus på det framöver!